SPOTLIGHTS

14 sustainable νέα που συμβάλλουν ενεργά στην εξασφάλιση του αύριο

Συναντώντας πρωτοποριακά projects σε αυτόν τον τομέα, που συμβάλλουν ώστε η αξία και η ομορφιά της ζωής να προστατευτούν

Για άλλη μια φορά, τα αυξανόμενα ακραία και καταστροφικά για τον πλανήτη φαινόμενα μας επιβεβαιώνουν πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της βιωσιμότητας αποτελεί τη μόνη διαδρομή για την εξασφάλιση του αύριο – μια προσπάθεια στην οποία θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε. Καθώς κάθε μικρό βήμα μετράει, ανακαλύπτουμε τα sustainable νέα από κάθε πλευρά του κόσμου, αλλά και συναντάμε τους πρωτοπόρους σε αυτόν τον τομέα, που μάχονται ώστε η αξία και η ομορφιά της ζωής να προστατευτούν.

Γιατί: “There is no Planet B!”

Βαθιά ριζωμένοι στην ιστορία όλων των πολιτισμών, οι κήποι διαθέτουν δυναμικό συμβολισμό. Αν επικεντρωθούμε λιγότερο στην αναφορά τους ως ρομαντικών καταφυγίων, αποτελούν τόπους όπου δοκιμάζονται οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας. Η έκθεση “Garden Futures: Designing with Nature”, στο Vitra Design Museum στο Weil am Rhein της Γερμανίας (έως 3/10), είναι η πρώτη που εξερευνά το πώς εξελίσσονται τα ιδεώδη των κήπων, δημιουργώντας ένα πέρασμα στην ιστορία τους. «Θα μας βοηθήσουν οι χώροι αυτοί να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον;» είναι το κύριο ερώτημα που εξετάζεται στις αίθουσες του Μουσείου.

2. Αειφορία μέσω της Τέχνης

Οι ηλεκτρικοί πυλώνες συχνά θεωρούνται οπτική ρύπανση. Ωστόσο, η καλλιτέχνιδα Elena Paroucheva βρήκε μια βιώσιμη λύση για την ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον. Στόχος της ήταν η μετατροπή της κληρονομιάς που άφησε η βιομηχανική ανάπτυξη σε αναγνωρισμένα έργα Τέχνης. Οι “Art-Pylons” της συνδέθηκαν με το καλλιτεχνικό κίνημα της Eletric Art κι από αυτούς ο “Ondine”, που έχει τοποθετηθεί στο Metz της Γαλλίας εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ανέμου. Αν εστιάσει κανείς στα «κοσμήματα» που στολίζουν τη γυναικεία φιγούρα, θα δει ανεμογεννήτριες που λειτουργούν. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποδεικνύει πώς η Τέχνη μπορεί να μετατρέψει την ασχήμια σε ομορφιά, βοηθώντας τον πλανήτη.

3. Οικολογικά έργα Τέχνης

Μέσα από στοχευμένες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις μπορούν να αναδειχθούν και να επιλυθούν ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινότητες. Με άξονα αυτήν την αποστολή κινήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο StudioKCA, όταν εγκατέστησε στο Kaohsiung, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ταϊβάν, το “Whale in Love”, ένα γλυπτό ύψους επτά ορόφων – παρόμοιο είχε παρουσιαστεί το 2018 στην Triennale του Βελγίου (όπως στην εικόνα). Δημιουργήθηκε από 15 τόνους πλαστικού που συνέλεξαν τοπικές ομάδες από ωκεανούς και υδάτινες οδούς και πρόκειται για το μεγαλύτερο οικολογικό έργο Τέχνης που έχει εγκατασταθεί στη χώρα, για να λειτουργεί ως μια υπενθύμιση της καταστροφής που προκαλεί η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων.

4. Sustainable public event spaces

Ήταν πρόσφατα που αποκαλύφθηκαν τα σχέδια περί εγκατάστασης ενός νέου χώρου εκδηλώσεων και παρουσίασης artworks στο Χιούστον του Τέξας, ο οποίος προορίζεται μάλιστα να αποτελέσει και το μεγαλύτερο στον κόσμο δημόσιο ηλιακό ρολόι. Το γλυπτό σε σχήμα αψίδας “Arco del Tiempo” από τον αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Riccardo Mariano, που θα εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή του East End, θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για την ευρύτερη κοινότητα. Ένα έργο που εμπνέει τη μετάβαση σε μία post-carbon εποχή, όπου οι υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας προσθέτουν αξία στους δημόσιους χώρους!

5. Ηθικά εστιατόρια

Συμβολίζοντας την αναγέννηση, την αναζωογόνηση και τη γενναιοδωρία, το Apricity, το τελευταίο εστιατόριο της πολυβραβευμένης σεφ Chantelle Nicholson στο Mayfair του Λονδίνου, είναι απόλυτα βιώσιμο και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενσυνείδητης προς το περιβάλλον κοινότητας. Η ομάδα του επανεξετάζει συνέχεια την ηθική λειτουργία του, με στόχο όχι μόνο να ανταποκριθεί στην ευθύνη απέναντι στη βιωσιμότητα, αλλά και να εργαστεί σκληρά για να αναζητήσει βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστεί αυτά τα διδάγματα.

6.Υπερσύγχρονα eco resorts

Στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου “Journey Through Time” για τη βιώσιμη ανάπτυξη της AlUla στη Σαουδική Αραβία, η Βασιλική Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το νεότερο και πιο εντυπωσιακό eco resort της περιοχής, στο οποίο η Τέχνη πρόκειται να βρει ένα μοναδικό καταφύγιο. Κρυμμένο στα φαράγγια της περιοχής Nabataean Horizon, το Azulik AlUla Resort θα συνδέσει τους ταξιδιώτες με το φυσικό περιβάλλον και τους μύθους της ερήμου. Το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει το 2027 και θα διαθέτει 76 πολυτελείς βίλες σε έξι διαφορετικά πρότυπα, οι οποίες θα βρίσκονται σε ένα ανεμπόδιστο σκηνικό από γκρεμούς, πανύψηλους αμμόλοφους και αρχαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Το project, φυσικά, ευθυγραμμίζεται με τον Χάρτη Αειφορίας της “Saudi Green Initiative and Vision 2030”.

7. Ξενοδοχεία στην αγκαλιά της φύσης

Στο Bambu Indah στο Μπαλί, η πολυτέλεια «μπερδεύεται» στη φανταχτερή ζούγκλα που καταλήγει στον ένδοξο ποταμό Ayung. Δουλεύοντας αρμονικά με τα φυσικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηριστικού της μπαμπού, η ταλαντούχα οικογένεια Hardy -με τη σειρά από πράσινα διαπιστευτήρια- δημιούργησε 10 πανέμορφες και εντελώς ξεχωριστές βίλες με απόλυτα eco χαρακτήρα. Από τα πολυτελή δεντρόσπιτα μέχρι το περίφημο «Σπίτι της Σελήνης», σκαλισμένο μέσα στην ίδια τη ζούγκλα, το resort προσφέρει την απόλυτη εμπειρία σύνδεσης με τη φύση.

8. Στιλάτα e-bikes για τις πόλεις

Τα ηλεκτρικά cargo bikes που έχουν σχεδιαστεί για τους κατοίκους των πόλεων παρέχουν μια βολική και βιώσιμη λύση για τη μεταφορά στους πολυσύχναστους δρόμους. Το Gravit City E παρουσιάστηκε από τη Hase Bikes ως ένα νέο μοντέλο που απευθύνεται στις ανάγκες των σύγχρονων αστών. Το ποδήλατο είναι ικανό να υποστηρίξει βάρος έως και 440 κιλά και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα μεσαίας κίνησης Shimano Steps E6100 που θα παρέχει στους αναβάτες έως και 15,5 μίλια/ώρα δύναμη υποβοήθησης με πεντάλ.

9. Electric airplanes

Ο μεγιστάνας της πράσινης ενέργειας Dale Vince σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη ηλεκτρική αεροπορική εταιρία στη Βρετανία, αποσκοπώντας να αποδείξει ότι οι αεροπορικές μπορούν να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Η Ecojet θα ξεκινήσει πτήσεις στις αρχές του 2024 με ένα αεροπλάνο 19 θέσεων που θα ταξιδεύει από το Εδιμβούργο στο Southampton. Για τον πρώτο χρόνο, θα κινείται με καύσιμα με βάση την κηροζίνη, προτού μετασκευαστεί με κινητήρες που θα μετατρέπουν το πράσινο υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια.

10. Luxury charging stations

Η δημιουργία διαφόρων δικτύων επώνυμων και στιλάτων charging points ανταμείβει όσους επιλέγουν την ηλεκτροκίνηση, ενώ λειτουργεί και ως μια προέκταση του brand image των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, ενθαρρύνοντας το networking. Ως το πρώτο που λανσάρεται στην Ευρώπη, το Porsche Charging Lounge χαρίζει στους οδηγούς τη δυνατότητα να τροφοδοτούν με κομψό τρόπο το όχημά τους. Ο σταθμός βρίσκεται σε απόσταση δύο λεπτών από τον κόμβο του αυτοκινητόδρομου A60/A61 έξω από το Bingen am Rhein της Γερμανίας και διαθέτει high-end χώρους που αναβαθμίζουν την εμπειρία της στάσης για φόρτιση. Ανοικτός όλο το 24ωρο, παρέχει γρήγορη απόδοση φόρτισης.

11. Βιώσιμα design objects

Η νέα τάση στο interior εστιάζει στην ασύγκριτη ομορφιά της φυσικότητας, με το περιβάλλον να παρέχει τόσο τα υλικά κατασκευής των διάφορων αντικειμένων όσο και να εμπνέει το οργανικό και ατελές σχήμα τους. Ιδιαίτερα ξεχωριστά, τα πλήρως βιοδιασπώμενα, χειροποίητα κρεμαστά φωτιστικά του στούντιο Zbozhzha, που δημιουργούνται από ένα μείγμα ανακυκλωμένου χαρτονιού, πηλού και ορυκτών.

12. Παιδικά έπιπλα από ανακυκλωμένα παιχνίδια

Η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον πλανήτη, και ενώ γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης του, ένα είδος εξακολουθεί να μην μπορεί να το περιορίσει ούτε στο ελάχιστο: τα παιδικά παιχνίδια. Με πείσμα να δώσουν μια λύση σε αυτό, δύο σχεδιαστές με έδρα την Αμβέρσα, η Vanessa και ο Joris, πέρασαν δύο χρόνια διερευνώντας τρόπους βιώσιμης ανακύκλωσης παλιών πλαστικών παιχνιδιών, δημιουργώντας τελικά την ecoBirdy. Το brand, που κατασκευάζει ευφάνταστα κομμάτια για τα δωμάτια των μικρών ηρώων, αποτελεί μία από τις πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές σε παιδικά έπιπλα στην Ευρώπη.

13. Green Skyscrapers

Ο πρώτος «πράσινος» πύργος της Μεσογείου και ένας από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας του στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, με ύψος 200 μέτρα, 50 ορόφους και 180 διαμερίσματα. Ο “Riviera Tower” έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας για την κατασκευή του και αποτελεί υπόδειγμα sustainable σχεδιασμού, ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο βιωσιμότητας για την Αθήνα. Ενσωματώνοντας βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, υπάρχει πρόβλεψη για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ ο εξοπλισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζει 35% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

14. Πολυτελή treehouses

Από την τόλμη της αρχιτεκτονικής μέχρι την εστίαση στα βιώσιμα υλικά και στα συστήματα που είναι ασφαλή για τα δέντρα, η Fort, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής premium δεντρόσπιτων στον Καναδά, δημιουργεί πολυτελή καταφύγια μακριά από τους περισπασμούς της καθημερινότητας. Το The Baltic by Fort Treehouse Co., που βρίσκεται στο Minden του Οντάριο, προσφέρει μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία στην καρδιά της εξοχής, συνδυάζοντας τις ανέσεις ενός μπουτίκ ξενοδοχείου με τη μαγεία της απλής ζωής κοντά στη φύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο