ΟΟΣΑ: Τα υπερμικρόβια κοστίζουν 28,9 δισ. δολάρια τον χρόνο – Συναγερμός για την Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Ανάμεσα στις χώρες υψηλότερου κίνδυνου από τα υπερμικρόβια βρίσκεται η Ελλάδα
Ανάμεσα στις χώρες υψηλότερου κίνδυνου από τα υπερμικρόβια βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, η Ελλάδα, μαζί με την Ινδία, την Τουρκία και ορισμένες ακόμη χώρες βρίσκονται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τη δυσκολία αντιμετώπισης και την παράταση της νοσηλείας λόγω μολύνσεων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις χώρες αυτές, τουλάχιστον το 40% όλων των μολύνσεων, που προκαλούνται από μία μικρή ομάδα βασικών παθογόνων μικροοργανισμών, θα αντιστέκεται στα αντιβιοτικά μέχρι το 2035.
Τα υπερμικρόβια ευθύνονται κάθε χρόνο για 79.000 θανάτους σε 34 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ και αυξάνουν τις ιατρικές δαπάνες κατά 28,9 δισ. δολάρια κατά μέσον όρο. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, η ανθεκτικότητά τους μέχρι το 2035 μπορεί να είναι διπλά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2005. Έτσι, θα περιορίζεται ο αριθμός των αποδοτικών θεραπειών για πνευμονία, μολύνσεις του αίματος και μια σειρά από άλλες λοιμώξεις.
Οι πωλήσεις όλων των κατηγοριών αντιβιοτικών σε διεθνές επίπεδο αυξάνονται κατά σχεδόν 2% ετησίως από το 2000. Επίσης, τουλάχιστον το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν από τον ΠΟΥ σχετικά με τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών.
Αντιθέτως, η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα μειώθηκε κατά 50% στις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 2000 και 2019 και η χρήση τους αναμένεται να μειωθεί κατά επιπλέον 10% μέχρι το 2035. Ωστόσο, η πλειονότητα των πωλήσεων σημειώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην G20, οι πωλήσεις των αντιμικροβιακών για ζώα αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ μέχρι το 2035.
Το σχόλιο σας