Σε αδιέξοδο μοιάζει να έχει οδηγηθεί η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές των Τιράνων, ενώ οι διπλωματικές συνέπειες είναι εμφανείς πλέον στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.
Το τελευταίο αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας εξετάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος των Τιράνων και απερρίφθη, ενώ έχουν απορριφθεί και όλα τα αιτήματα των συνηγόρων του για να λάβει έστω και μία άδεια από τη φυλακή προκειμένου να ορκιστεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.
Τη στάση που θα τηρήσει η αλβανική κυβέρνηση μετά τις 27 Σεπτεμβρίου αναμένει η Αθήνα, καθώς εκείνη την ημερομηνία συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας δίχως τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Αλβανίας, εάν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν ορκιστεί εντός τριών μηνών από τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου, τότε χάνει την εντολή του. Ως εκ τούτου, με βάση πάντα το σύνταγμα της Αλβανίας, η κυβέρνηση υποχρεούται να τον απολύσει και να προκηρύξει νέες εκλογές για τον δήμο που παραμένει χωρίς δήμαρχο.
Φυσικά αυτή η κατάσταση προέκυψε έπειτα από τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση του Εντι Ράμα. Οπως όλα δείχνουν, τόσο οι φυλακές όσο και τα αρμόδια δικαστήρια της Αλβανίας απέρριψαν τα απανωτά αιτήματα αποφυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έχοντας υπόψη ακριβώς αυτή τη συγκεκριμένη συνταγματική προθεσμία, με σκοπό, βεβαίως, την επανάληψη των εκλογών, την απαγόρευση συμμετοχής του ως καθηρημένου σε αυτές και –εντέλει– την αντικατάστασή του, τεχνηέντως, από πρόσωπο το οποίο ελέγχεται από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Ράμα.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο υπολογίζεται ότι θα εκτυλιχθεί από την επόμενη Τετάρτη, γι’ αυτό και στη χώρα μας προετοιμάζονται οι αντιδράσεις. Δεδομένου ότι από την Αθήνα έχουν αποσταλεί τα απαραίτητα μηνύματα προς τα Τίρανα αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος για τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, άπαντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια εξέλιξη που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με βασικές πτυχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως η παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον οι θέσεις της Αθήνας έχουν κατατεθεί εν καιρώ, και από όλες αυτές τις κατευθύνσεις έχει τονιστεί προς τα Τίρανα ότι οι Αρχές της Αλβανίας δεν μπορεί να είναι αδιάφορες.
Επιπλέον, κανένας από τους βασικούς διεθνείς παράγοντες δεν φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα Ράμα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Κρίσιμες ημερομηνίες
Σημαντική ημερομηνία είναι η 16η Οκτωβρίου, όταν στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί η «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια σε επίπεδο κορυφής, μια πρωτοβουλία με γερμανικό μανδύα, στην οποία έχει προσκληθεί και η Ελλάδα.
Στις 6 Οκτωβρίου θα προηγηθεί η σύνοδος σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ήδη επισκέφθηκε τα Τίρανα (και τον κ. Μπελέρη) την προηγούμενη εβδομάδα.