Πολιτική

Άδωνις για παράλληλη απασχόληση: Πλανώνται Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε πεπεισμένοι για περαιτέρω πτώση της ανεργίας»

Την πεποίθησή του ότι το ξεπάγωμα των τριετιών θα επιδράσει θετικά και αυξητικά και για το εισόδημα των εργαζομένων με βάση ατομικές συμβάσεις εργασίας, διατύπωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, επιπλέον, διαλεύκανε και το ρόλο που έχει η ρήτρα σχετικά με το ύψος της ανεργίας στο νομοθέτημα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι το ξεπάγωμα των τριετιών είναι «μια ρύθμιση που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτόματη εφαρμογή δεν υπάρχει στις ατομικές συμβάσεις. Όμως κάθε φορά που αυξάνει ο βασικός μισθός, αυξάνεται κατά κανόνα και ο μισθός για τους εργαζομένους, οι οποίοι δουλεύουν με βάση ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η αύξηση έρχεται μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς, που έρχονται να ενισχύσουν συνολικότερα το εισόδημα των εργαζομένων».

«Ας μην ξεχνάμε», συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ο υπουργός, «πως όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, θα έχουμε μεγαλύτερη αξία της μισθωτής εργασίας. Η πίεση στην εργασία είναι προς τα επάνω, με βάση τον νόμο της αγοράς και της ζήτησης, που ισχύει στις οικονομίες της ελεύθερης αγοράς».

Αναφερόμενος, δε, στη ρήτρα σχετικά με το ύψος της ανεργίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε πως «η πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012 είχε ως όρο για το ξεπάγωμα ότι η ανεργία θα κινείται κάτω από το 10% για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Βέβαια, αν η ανεργία δεν εξακολουθήσει την πτωτική πορεία της, τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν οι τριετίες, αν και επαναλαμβάνω πως η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά.

Την πρώτη τριετία την ξεπαγώνουμε, γιατί είμαστε βέβαιοι για την πτώση της ανεργίας. Τη βάλαμε όμως τη ρήτρα για να στείλουμε ένα μήνυμα στις αγορές ότι «δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά στην Ελλάδα», για να το πω παραστατικά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2027 θα επανεξεταστεί το θέμα της τριετίας. Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Γιάνη Βαρουφάκη, υπάρχει κάτι το perpetual στην απόφασή μας για το ξεπάγωμα. Κάθε κυβέρνηση, δηλαδή, είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπ’ όψη την πορεία της ανεργίας για εύλογους και ευνόητους λόγους, αν και η ροπή της οικονομίας επαναλαμβάνω προμηνύει πτώση της ανεργίας ακόμη και κάτω από το 9% προοπτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο