Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπαίνει σήμερα στο «ραντάρ» του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Το μεσημέρι (12:30 τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, σε μια δημόσια συζήτηση με τον κοσμήτορα του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, καθηγητή Περικλή Λιούις. Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η φετινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα εστιαστεί στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη πραγματικότητα και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει εκ νέου τη θέση του για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση η λεγόμενη λύση των δύο κρατών.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η επενδυτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) έχει προγραμματίσει ένα πρόγευμα με περίπου 20 στελέχη τραπεζών, funds και επενδυτικών εταιρειών, ενώ στο πρόγραμμά του επίσης είναι η Pimco (επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. δολάρια), η Alliance Bernstein (παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, περίπου 780 δισ.), η Citigroup και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής (με συμμετοχή και σε ελληνικές τράπεζες) Τζον Πόλσον. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης προγραμματίσει μια συζήτηση με τους δημοσιογράφους του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παραδοσιακά εμπιστεύονται οι διεθνείς αγορές σύμφωνα με τα parapolitika.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκαταρκτικές συζητήσεις που έγιναν ενόψει των επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν μεν στο ραντάρ τους τη χώρα μας, θέλουν ωστόσο να ενημερωθούν για το κόστος των φυσικών καταστροφών και για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση μακροπρόθεσμα για τα φαινόμενα αυτά.
Το ενδιαφέρον τους επενδυτικά είναι κυρίως στραμμένο στον τραπεζικό τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να τους παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιό του για να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και στενοί του συνεργάτες (Άννα-Μαρία Μπούρα, Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη, Γιώργος Ευθυμίου).