Βαρύνουσα παρέμβαση πραγματοποίησε, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην αποδόμηση στείρων και ανεδαφικών κριτικών που ασκήθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε, σε έναν πρώτο χρόνο, ότι, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2Οής Ιουνίου 2019, η οποία «αποσκοπεί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στην βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης».
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων κινούνται επίσης οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στα μέρη Β’ και Γ’ του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, στα πλαίσια των οποίων «η Κυβέρνηση εμπεδώνει –ακόμη πιο εμφατικά– μια κουλτούρα προστασίας των εργαζομένων και προβλεψιμότητας των εργασιακών σχέσεων, διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνοντας τις εργασιακές ανισότητες, αποφεύγοντας την κατάχρηση των άτυπων μορφών απασχόλησης και αποτρέποντας το social dumping».
Ενισχυτικές των εργατικών δικαιωμάτων και συμφερόντων είναι και οι ρυθμίσεις που περικλείονται στο μέρος Δ’ του νομοσχεδίου. Στο συγκεκριμένο μέρος του νομοθετήματος, ο κύριος Πέτσας τόνισε πως «απλοποιούμε διοικητικές διαδικασίες, θωρακίζουμε το δικαίωμα εργασίας για τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε απεργία, προσδιορίζουμε το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, καταπολεμούμε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ, παράλληλα, «ενισχύονται η απασχόληση και η δημιουργία βιώσιμων και δίκαια αμειβομένων θέσεων εργασίας».
Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ευνόητα θετικό για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο πολίτη, εκτός από εκείνους που, κατά τον κ. Πέτσα, «πολιτεύονται με τσιτάτα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Σύμφωνα με τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τσιτάτου είναι η δήθεν κατάργηση της πενθήμερης εργασίας. Αποδομώντας αυτήν την εσφαλμένη προσέγγιση, ο κ. Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «το 5θήμερο διατηρείται με αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους. το 5νθήμερο διατηρείται με αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, εκείνοι που επιθυμούν μπορεί να εργαστούν την Κυριακή με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 115% και με αναπλήρωση αυτής της ημέρας με άλλη ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα. Προς διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων, καθίσταται σαφές ότι η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται αποκλειστικά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας έχει απρόβλεπτο χαρακτήρα».
Δεύτερη στρεβλή προσέγγιση είναι η δήθεν κατάργηση του 8ωρου. Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι «προβλέπεται πλέον ρητά η δυνατότητα απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, για τον εργαζόμενο που το επιθυμεί για να αυξήσει τις αποδοχές του», προσθέτοντας «πάντα με δικλίδες ασφαλείας ότι η παράλληλη απασχόληση επιτρέπεται με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων περί του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων».
Μια ακόμη εσφαλμένη αντίληψη αφορά τη διάρκεια της δοκιμαστικής εργασίας. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνει το χρόνο της δοκιμαστικής εργασίας από τους 12 στους έξι μήνες.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία. Όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία, έτσι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το δικαίωμα στην εργασία. Με το νομοσχέδιο, «ενισχύεται η προστασία της εργασίας των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά, αντιθέτως, θέλουν να συνεχίσουν την εργασία τους».
Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε το πρόσφατο ξεπάγωμα των «τριετιών» και των «πολυετιών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, με αυτό το μέτρο, «εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα δούν εντός της επόμενης τετραετίας αυξήσεις από 5% έως και 30%».
Υπενθυμίστηκε ότι το ξεπάγωμα είναι δυνατόν χάρη στην καθοδική πορεία που παρουσιάζει η ανεργία στη χώρα μας και στην εν γένει θετική πορεία της εθνικής οικονομίας.
«Χάρη στην εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί στην εθνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, «έχουμε πετύχει εντυπωσιακή αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί διαβατήριο για χαμηλότερα επιτόκια, περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, και τελικά βιώσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα, αύξηση των μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποκατάσταση των συντάξεων».
«Για όλους αυτούς τους λόγους», κατέληξε ο κ. Πέτσας, «πιστεύω ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι ευεργετικό για τον κόσμο της εργασίας, αλλά και για την εθνική οικονομία. Με σχέδιο και μεθοδικότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Ώστε να πάμε την Ελλάδα μας πιο μπροστά και πιο ψηλά, όπως της αξίζει!»