Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο.
«Ζημιές και ανάγκες που δεν έχουν σχέση με προηγούμενα φαινόμενα, όπως ο “Ιανός”, που είχε πλήξει τη Θεσσαλία. Οι αυτοψίες, ύστερα και από τη σημερινή δράση, έχουν ξεπεράσει τις 16.500, σε περίπου διακόσιες κοινότητες. Θα υπάρξει στεγαστική συνδρομή από το κράτος, για όσους έχουν πληγεί. Τις επόμενες ημέρες, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για το επίδομα στέγασης σε ανθρώπους που δε μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες και 4.834 προσωρινές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Η διαδικασία διασταυρώσεων έχει αρχίσει με ταχύτητα και προσοχή, ενώ, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εκκινούν οι πληρωμές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.
Η νεότερη ενημέρωση για το νερό και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λοίμωξης του αναπνευστικού και λεπτοσπείρωσης
«Το τελευταίο 24άωρο, (08:00 έως 08:00), κατεγράφησαν 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 λοίμωξης του αναπνευστικού. Κάνουμε ενδελεχή επιτήρηση σε όλες τις μονάδες Υγείας της περιοχής. Ακόμη, υπάρχουν άλλα 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μέσα σε όλη την ταλαιπωρία, είναι σημαντικό να μην έρχονται οι πολίτες με μολυσμένα νερά, ειδικά όταν έχουν ανοιχτές πληγές, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Πέρα από την προστασία του δέρματος, πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε, όπως και να αποθηκεύουμε, φρούτα και λαχανικά από περιοχές στις οποίες έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.046 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 80 σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έναντι της ηπατίτιδας Α.
Οι αλλαγές που εντοπίζονται αναφορικά με το νερό, είναι οι εξής: Για τον Δήμο Βόλου, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις Αλυκές και στη Φυτόκο Νέας Ιωνίας. Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, το νερό κρίνεται κατάλληλο στην τοπική κοινότητα Καλών Νερών και τους οικισμούς: Κάτω Γατζέα, Αργαλαστή και Λαύκος. Στον Δήμο Αγιάς, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις τοπικές κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιόπυργου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αγαπηδάκη.