Policy Briefs

Covid – 19: Η Ε.Ε. κάνει συστάσεις ενόψει χειμώνα

Covid – 19: Η Ε.Ε. κάνει συστάσεις ενόψει χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Brookings.edu - For Covid - 19 vaccinations.

Συστάσεις ενόψει του επερχόμενου χειμώνα από τους υγειονομικούς φορείς της Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστούν τη στόχευση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο σε εκστρατείες εμβολιασμού κατά των ιών του αναπνευστικού καθώς πλησιάζει η ψυχρή περίοδος.

«Σύντομα θα δούμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπου αναμένουμε μια αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης και του RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό). Βλέπουμε επίσης μια αύξηση στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ και αναμένουμε συνκυκλοφορία ιών τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη . (21 Σεπτεμβρίου).

Το ECDC και ο EMA συνιστούν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού που προηγούνται της ψυχρής περιόδου θα πρέπει πρώτα να στοχεύουν σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως άτομα ηλικίας άνω των εξήντα, έγκυες γυναίκες και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πότε θα αυξηθεί ή θα κορυφωθεί η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών. Η συνκυκλοφορία τους θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, αυξάνοντας την πίεση στην υγειονομική περίθαλψη », συνέχισε η κ. Ammon.

Είναι δυνατή η από κοινού χορήγηση του αντι-Covid και του εμβολίου της γρίπης, αλλά δεν πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται σε επίπεδο ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν για τις εθνικές τους εκστρατείες εμβολιασμού με βάση τις επιδημιολογικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα εμβολίων στη χώρα τους », δήλωσε ο Emer Cooke, διευθυντής του EMA.

Εκτός από την εκστρατεία εμβολιασμού, οι δύο υγειονομικοί οργανισμοί της ΕΕ συνιστούν τη λήψη προσωπικών μέτρων, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αερισμό, χρήση μάσκας σε περίπτωση συμπτωμάτων ή απομόνωση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος για έναν από τους ιούς.

«Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, επειδή έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών », είπε η κ. Κουκ.

Ο διευθυντής του EMA έδωσε το παράδειγμα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ενός κοινού αναπνευστικού ιού που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. «Το περασμένο φθινόπωρο, είδαμε μεγάλο αριθμό λοιμώξεων από RSV μεταξύ πολύ νέων και πολύ ηλικιωμένων. Τώρα έχουμε δύο εμβόλια και ένα φάρμακο για την προστασία ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω, νεογέννητων και παιδιών έναντι του RSV », είπε.

Παρακολουθήστε στενά την εξέλιξη του Covid-19

Τα κράτη μέλη δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξάπλωση του ιού Covid-19 αυτό το φθινόπωρο, καθώς τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Υπάρχουν σημάδια αυξανόμενης μετάδοσης σε μέρη της Ευρώπης. Από τις 20 Αυγούστου 2023, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 είχε αυξηθεί κατά 11% σε σύγκριση με τις προηγούμενες 28 ημέρες », δήλωσε στο Euronews λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων και της έλευσης της ψυχρής περιόδου, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον ιό και να αποφύγετε σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

«Μέχρι σήμερα, οκτώ ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του Covid-19 έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή για χρήση στην ΕΕ, μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην EURACTIV .

Επιπλέον, δύο νέα προσαρμοσμένα εμβόλια Covid-19, βασισμένα στην τεχνολογία mRNA, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο: ένα από την BioNTech-Pfizer (την 1η Σεπτεμβρίου) και το άλλο από τη Moderna (στις 15 Σεπτεμβρίου). Είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της υποπαραλλαγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments