«Τραγέλαφο» χαρακτηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης τη χθεσινή απεργία, επειδή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο, ούτε την πενθήμερη εργασία.
Ιδιαίτερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διερωτάται ρητορικά: «Αν καταργούσα το οκτάωρο, η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία θα ήταν τόσο χαμηλή; Η χθεσινή απεργία ήταν ένας τραγέλαφος. Για παράδειγμα, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, σε 9000 μέλη απέργησαν μόλις 30 άτομα, ενώ στην ΑΔΕΔΥ, σε 350000 δημοσίους υπαλλήλους, απέργησαν μόλις 100. Οι απεργίες απέτυχαν παντελώς, γιατί οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι δεν καταργούμε ούτε το οκτάωρο ούτε το πενθήμερο».
Απεναντίας, «με το εργασιακό νομοσχέδιο», συμπληρώνει ο υπουργός, Εργασίας, «συμμορφωνόμαστε με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους εργαζόμενους. Η κοινοτική οδηγία λειτουργεί υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων. Και ως προς την δεύτερη, συμπληρωματική εργασία, αυτή ισχυροποιεί εξ αντικειμένου τη θέση του εργαζόμενου απέναντι στον κύριο εργοδότη, ενώ απαγορεύεται η δεύτερη απασχόληση σε εταιρεία συνδεδεμένη με τον κύριο εργοδότη.
Αναφερόμενος, δε, στο πενθήμερο, ο Άδωνις επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πενθήμερη εργασία παραμένει άθικτη.
«Το πενθήμερο γίνεται απολύτως σεβαστό», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη περίπτωση ορισμένων βιομηχανιών. «Υπάρχουν βιομηχανίες, που δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, γιατί οι μηχανές τους δεν πρέπει να παραμείνουν “σβηστές”. Μια βιομηχανία εργάζεται σε πενθήμερες εναλλασσόμενες βάρδιες. Οι εργαζόμενοι είναι πιθανόν, αν το επιθυμούν, να εργάζονται και το Σάββατο.
«Ωστόσο», κατέληξε ο Άδωνις, «οι εργαζόμενοι διατηρούν το ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Η δε αμοιβή για την οικειοθελή εργασία το Σάββατο είναι προσαυξημένη κατά 40%. Συνεπώς, και το πενθήμερο διατηρούμε και τις βιομηχανίες ενισχύουμε και την ανταγωνιστικότητα θωρακίζουμε και τους εργαζόμενους ενδυναμώνουμε».