Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει ενδελεχώς το ζήτημα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με ορόσημο την 7η Δεκεμβρίου, όπου ίσως υπογραφεί η σχετική συμφωνία στη Θεσσαλονίκη.
«Το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα – βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Καθορισμένο πλαίσιο με προσεκτιμά βήματα γα την εξομάλυνση των σχέσεων
Από εκεί και πέρα, στο θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή, το πλαίσιο είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Ωστόσο, οι κινήσεις που θα γίνουν, θα είναι προσεκτικές και βήμα-βήμα ως προς τον πολιτικό διάλογο, καθώς υπάρχουν λεπτά και δύσκολα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορούν να μπουν συγκεριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αυτά που θα προκύψουν θα έχουν ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό χαρακτήρα.
Για τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως δεν έχει πρόβλημα, επί της αρχής, με την επιθυμία της Τουρκίας να αναβαθμίσει τον ενεργειακό της ρόλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ισχυρή σχέση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Ισραήλ, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα σε αυτό το πεδίο.