Για τη στήριξη της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης για μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, η Επιτροπή ανακοινώνει τη διάθεση 60 εκατ. ευρώ για δημοσιονομική στήριξη στην Τυνησία, καθώς και δέσμη μέτρων επιχειρησιακής βοήθειας για τη μετανάστευση ύψους περίπου 67 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν τις επόμενες ημέρες. Οι σχετικές συμβάσεις θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν άμεσα.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ και του Υπουργού Εξωτερικών της Τυνησίας κ. Ναμπίλ Αμάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης, και ιδίως για την υλοποίηση των δράσεων προτεραιότητας. Αντιπροσωπεία υπαλλήλων της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης, ιδίως τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
Η ΕΕ και η Τυνησία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν ταχέως στην εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης, δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις στον τομέα της μετανάστευσης, στη συνεργασία για την καταστολή των δικτύων παράνομης διακίνησης, μεταξύ άλλων μέσω της εντατικοποίησης της βοήθειας της ΕΕ για την ανάπτυξη ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου στην Τυνησία. Επίσης συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της οικειοθελούς επιστροφής και της επανένταξης των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η Επιτροπή επισπεύδει την υλοποίηση των εν εξελίξει προγραμμάτων, καθώς και των δράσεων στο πλαίσιο της νέας δέσμης στήριξης ύψους 105 εκατ. ευρώ για τη μετανάστευση που συνδέεται με το Μνημόνιο Συνεννόησης, γεγονός που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με το σχέδιο 10 σημείων για τη Λαμπεντούζα.
Η νέα αυτή δέσμη μέτρων θα εξασφαλίσει τη μετασκευή των σκαφών έρευνας και διάσωσης, των οχημάτων και του λοιπού εξοπλισμού της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού της Τυνησίας, την προστασία των μεταναστών στην Τυνησία σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC), καθώς και τις επιστροφές και την επανένταξη από την Τυνησία στις χώρες καταγωγής, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Προβλέπεται επίσης η παροχή νέων σκαφών, θερμικών καμερών και άλλης επιχειρησιακής βοήθειας, σε συνδυασμό με την απαραίτητη κατάρτιση.