Ενέργεια: Ξαναγράφονται από την αρχή τα business plan για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Έτσι, τη στιγμή που έως και λίγα χρόνια πριν ήταν ελάχιστα τα υποψήφια έργα που συνδυάζονταν μπαταρία, είναι ενδεικτικό ότι μόνο η μία κατηγορία «πράσινων» σταθμών με αποθήκευση αθροίζει αυτή τη στιγμή έργα περί τα 1.800 MW.
Ολοένα περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν «από το μηδέν» τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις τους σε ΑΠΕ, δρομολογώντας την προσθήκη μπαταρίας στα πάρκα. Έτσι, τη στιγμή που έως και λίγα χρόνια πριν ήταν ελάχιστα τα υποψήφια έργα που συνδυάζονταν μπαταρία, είναι ενδεικτικό ότι μόνο η μία κατηγορία «πράσινων» σταθμών με αποθήκευση αθροίζει αυτή τη στιγμή έργα περί τα 1.800 MW.
Μάλιστα, το νούμερο αυτό αυξάνεται πάνω από τα 3.000 MW αν συμπεριληφθούν όλοι οι υποψήφιοι σταθμοί ΑΠΕ με μπαταρία, ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορεί να απορροφά ή όχι ενέργεια από το σύστημα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα έργα αυτά αφορούν σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα 3.000 MW βρίσκονται ήδη σε τροχιά υπερδιπλασιασμού μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το πρώτο βήμα αδειοδοτικής ωρίμανσης καινούριων «πράσινων» επενδύσεων. Οι αιτήσεις αυτές, οι οποίες πέφτουν «βροχή» σχεδόν σε καθημερινή βάση στη ΡΑΑΕΥ, αφορούν κυρίως τροποποιήσεις Βεβαιώσεων Παραγωγής που έχουν ήδη εκδοθεί.
Αυτό αποδεικνύει πως οι παραγωγοί άλλαξαν στην πορεία σχέδια για την επένδυσή τους, ώστε αντί για μία «απλή» μονάδα ανανεώσιμων πηγών, να δρομολογήσουν τελικά έργα που θα συνδυάζονται με μπαταρία και, κατά συνέπεια, θα ελέγχουν σε κάποιο βαθμό πότε θα εγχέουν «πράσινες» κιλοβατώρες στο δίκτυο σύμφωνα με το insider.gr.
«Ασπίδα» στην αβεβαιότητα
Μία σημαντική αιτία για την αλλαγή πλεύσης ήταν το «σήμα» που έδωσε η πολιτεία τον Αύγουστο του 2022, καθορίζοντας την σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι «πράσινοι» σταθμοί, για να κατακυρώσουν «χώρο» στο ηλεκτρικό σύστημα. Η σειρά αυτή έβαζε σχετικά ψηλά στη «λίστα ιεράρχησης» (στην Ομάδα Δ) τα έργα που συνδυάζονται με αποθήκευση.
Επομένως, μία «απλή» μονάδα ΑΠΕ (δηλαδή χωρίς μπαταρία) θα μπορούσε προσθέτοντας μια μονάδα αποθήκευσης, να βρεθεί υψηλότερα στη λίστα. Κάτι που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει σύνδεση.
Ωστόσο, στο «σήμα» της πολιτείας γρήγορα ήρθε να προστεθεί το «σήμα» της αγοράς, υπό την έννοια ότι μπήκαν τίτλοι τέλους στη βεβαιότητα για τα έσοδα μίας «απλής» μονάδας. Κι αυτό γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε άρχισαν να πυκνώνουν οι περικοπές ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με συνέπεια όσοι σχεδιάζουν νέα έργα να μην μπορούν να εκτιμήσουν με ασφάλεια τα έσοδα της επένδυσής τους. Για την ακρίβεια, οι νέες επενδύσεις έχουν μπροστά τους «αχαρτογράφητα ύδατα», αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περικοπές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει ένας παραγωγός σε ετήσια βάση πότε θα πάει χαμένο ένα ποσοστό των «πράσινων» κιλοβατώρων και πόσες θα είναι αυτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα των περικοπών, για τη δανειοδότηση νέων έργων. Αν και ακόμη τα πιστωτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν αυτό τον παράγοντα στις εγκρίσεις τους, είναι βέβαιο πως όσο εντείνεται το «ψαλίδι» στην ανανεώσιμη παραγωγή, τόσο θα δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση. Έτσι, η μπαταρία προβάλει ως περίπου μονόδρομος, για να «θωρακιστεί ένα έργο από τις περικοπές.
Στοπ στα «απλά» φωτοβολταϊκά;
Η στροφή προς τον συνδυασμό των επενδύσεων ΑΠΕ με μπαταρίες αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από τα επιπλέον κίνητρα που σχεδιάζει να παράσχει η πολιτεία. Καταρχάς με την ακόμη μεγαλύτερη προτεραιοποίηση των έργων με αποθήκευση, ώστε οι αιτήσεις σύνδεσής τους να έχουν ισχυρό προβάδισμα στην εξέταση από τους Διαχειριστές.
Επίσης, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να πολλαπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιο των μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες, το οποίο θα λάβει λειτουργική ενίσχυση (δηλαδή θα εξασφαλίσει εγγυημένα έσοδα) μέσα από το σχήμα στήριξης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Έτσι, τη στιγμή που το σχήμα προβλέπει τη στήριξη ενός portfolio αιολικών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 200 MW, στόχος είναι η ισχύς αυτή να αναθεωρηθεί στα 1.000 MW.
Μάλιστα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα ακόμη πιο δραστικό τρόπο προώθησης των ΑΠΕ με μπαταρίες, αποκλείοντας από λειτουργική ενίσχυση τα φωτοβολταϊκά που δεν συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης. Αν και το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, χωρίς να έχει κλειδώσει, σε περίπτωση που υλοποιηθεί τότε η «βροχή» των αιτήσεων για την προσθήκη μπαταριών σε φωτοβολταϊκά θα μετατραπεί σε τσουνάμι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας