Οικονομία

«Καμπανάκι» για συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη

«Καμπανάκι» για συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Γερμανία και Γαλλία

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο.  O δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global κατέδειξε συρρίκνωση για τέταρτο συναπτό μήνα στις 47,1 μονάδες. Αν και πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η μέτρηση είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

“Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο”, δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. “Η πρόβλεψή μας για το τώρα, η οποία ενσωματώνει τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο”.

Παρά το γεγονός ότι απέφυγε την ύφεση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή του ευρώ πασχίζει υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μειωμένης ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα. Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι το νομισματικό μπλοκ περνάει μια δύσκολη περίοδο, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να βλέπουν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι στάσιμο -και όχι συρρίκνωση- και η συναίνεση των οικονομολόγων είναι για ανάπτυξη 0,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε μόνο οριακά τον Σεπτέμβριο Αντιθέτως, ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος κινείται πτωτικά εδώ και καιρό λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, επιβάρυνε συνολικά τον δείκτη της ιδιωτικής δραστηριότητας.

Oπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, «τα πράγματα δεν επιδεινώνονται τόσο γρήγορα όσο προηγουμένως, καθώς η πτώση των νέων παραγγελιών επιβραδύνεται». Επίσης, τόνισε, η συρρίκνωση της κατανάλωσης δεν είναι πια τόσο μεγάλη.

«Η γαλλική οικονομία κατευθύνεται προς θολά νερά», δήλωσε ο Νόρμαν Λίμπκε οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμβούργου. «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2024 θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», τόνισε και σημείωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Και στη Γαλλία, ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης σημείωσαν σημαντική κάμψη, φέρνοντας τον σύνθετο δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Η ζήτηση ήταν ασθενής και στους δύο τομείς, ενώ επιδεινώθηκαν αισθητά και οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments