Σαρλ Μισέλ: Ζητεί τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Dw.com - Who is Belgium's Charles Michel?
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel χρησιμοποίησε την ομιλία του στη Νέα Υόρκη για να εκφράσει την υποστήριξή του στις εκκλήσεις για περιορισμό του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επέκταση της παγκόσμιας εκπροσώπησης αυτού του οργανισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και ένα από τα τρία μη μέλη που είναι εξουσιοδοτημένα να μιλήσουν στην ετήσια συνεδρίαση του οργάνου.
Στη Νέα Υόρκη, ο Charles Michel υποστήριξε ότι η έλλειψη κατάλληλης παγκόσμιας εκπροσώπησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αντανακλά ξεπερασμένες δομές εξουσίας, όταν ορισμένες χώρες ήταν ακόμη αποικιακές δυνάμεις, και παρεμπόδιζε την ικανότητα δράσης αυτού του οργάνου.
«Ολόκληρα μέρη του κόσμου: η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Καραϊβική και η Ασία εκπροσωπούνται ελάχιστα ή καθόλου », δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ υποστήριξε τη εις βάθος μεταρρύθμιση της ασφάλειας του Συμβουλίου προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή αυτών των περιοχών.
Μία από τις βασικές προτάσεις της συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδυάζει τη λήψη αποφάσεων της πλειοψηφίας και την πιο ελεγχόμενη και ευέλικτη χρήση του βέτο.
«Επί 19 μήνες, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, διεξάγει έναν κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας που δεν την απείλησε ποτέ », δήλωσε ο κ. Μισέλ. «Μπορεί ακόμη και να κάνει κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο για να αποτρέψει κυρώσεις εναντίον του και να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να διαδώσει προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και ψέματα. »
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαίωμα αρνησικυρίας, με τη σημερινή του μορφή, «οδήγησε στην ανικανότητα του Συμβουλίου [Ασφαλείας]» .
«Η εμπιστοσύνη διαβρώνεται, οι εντάσεις αυξάνονται και μια επικίνδυνη διπολική αντιπαράθεση μας απειλεί. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών είναι σήμερα παράλυτο, παρεμποδίζεται από εχθρικές δυνάμεις », είπε.
Οι δηλώσεις του κ. Μισέλ απηχούν αυτές μιας σειράς παγκόσμιων ηγετών που έθεσαν το ζήτημα της μεταρρύθμισης του οργανισμού.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου), κάλεσε επίσης για μεταρρύθμιση του οργανισμού, σε ένα νεύμα προς τις χώρες του Νότου ότι ελπίζει να συσπειρώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Κιέβου.
Δυτικά μέλη του ΟΗΕ επανέλαβαν την κριτική του Ουκρανού προέδρου για το βέτο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έκαναν επίσης παρατηρήσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Η Αλβανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, ζήτησε επίσης μεταρρύθμιση. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, Φερίτ Χότζα, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «απελπιστική» και ότι το συμβούλιο «δεν βρίσκεται στην καλύτερη του περίοδο».
«Κάθε φορά που μπλοκάρεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάθε φορά που κρατείται όμηρος, κάθε φορά που ένα κράτος ασκεί βέτο, και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτυγχάνει σε αυτούς που δεσμεύτηκε να βοηθήσει, είτε στη Μέση Ανατολή είτε αλλού», είπε ο κ. Χότζα . είπε.
Αν και είναι απίθανο να γίνουν εκκλήσεις για την άρση του δικαιώματος αρνησικυρίας ορισμένων μελών ή για την ουσιαστική αλλαγή της σύνθεσης αυτού του διεθνούς οργανισμού, αυτές οι εκκλήσεις είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν τη χορδή, ιδιαίτερα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών από το Νότο που πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν είναι ακούστηκε αρκετά.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Michel πρότεινε επίσης τη διοργάνωση θεσμικής συνόδου κορυφής με την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Αφρικανική Ένωση (AU), την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Θα συζητήσουμε πώς οι οργανώσεις μας μπορούν να δράσουν από κοινού για την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών φόρουμ », είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας