Όσα κομίζει το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Πηγή Φωτογραφίας: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 78η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με τη “συνέχεια και τη συνέπεια” στην αποκλιμάκωση να παραμένει το βασικό σήμα που εκπέμπει η Αθήνα στην Άγκυρα, τα δείγματα που θα δώσει ο εξ’ ανατολών γείτονας προϊόντος του χρόνου αναμένεται να ορίσουν την εμπέδωση της εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση των δύο ηγετών (η έκτη από το 2019) οδήγησε στην υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου οδικού άξονα, ο οποίος, με τη σειρά του, φαίνεται να εξασφαλίζει έναν ορίζοντα καταλλαγής, μετά τις αναθεωρητικές εξάρσεις των γειτόνων και τις προκλήσεις στο πεδίο που ήταν η… δεύτερη φύση της ηγεσίας της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια.
“Το θετικό κλίμα αντανακλά την ειλικρινή διάθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αποφυγή της επιθετικής ρητορικής. Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές είναι συνεπείς και τηρούν αυτά που έχουν συμφωνήσει. Δε μπορούμε να βάζουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει σαφής οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν. “Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μία στοιχειώδη ομαλότητα. Και αυτό είναι ένα κλίμα, το οποίο βοηθά στο να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις”, σημειώνει στο παράγοντας της κυβέρνησης, με γνώση των όσων συζήτησαν στα 62 λεπτά του τετ α τετ τους οι δύο ηγέτες.
Η ελληνική πρωτεύουσα κρατάει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.
Παράλληλα, χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι οι διαφορές με τον εξ’ ανατολών γείτονα μπορεί να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη εστιάζει στα επόμενα βήματα που… εκτείνονται σε βάθος τριμήνου και περιλαμβάνουν τέσσερα ορόσημα:
– Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο.
– Τη θετική ατζέντα των υφυπουργών Εξωτερικών, που θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από τομείς. Από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωργία μέχρι το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.
– Τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και
– τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα δύσκολες προκλήσεις μπροστά μας. Δεν είμαι αφελής, όταν πρόκειται για σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής. Θέλω, όμως, να αναγνωρίσω το γεγονός ότι έχουμε μία περίοδο ήρεμων νερών με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και θα ήταν καλό να διατηρήσουμε αυτή τη θετική δυναμική”, ανέφερε, σε μία από τις πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός.
Το διπλό μήνυμα
Με καθορισμένες εμφατικά τις… κόκκινες γραμμές, εκπεφρασμένες σε όλους τους τόνους σε αυτήν την πορεία από… πεδιάδες, λόφους και βουνά, ελέω των, κατά καιρούς, οβιδιακών μεταμορφώσεων της γείτονος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε (ακόμη μία φορά) στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
“Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, πριν τη μετάβασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε και πάλι στη μία και μόνη διαφορά. Στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. “Είναι εξαιρετικά σημαντική και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας”, επεσήμανε.
Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει “αγκάθι”. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο της Τουρκίας, αναδεικνύοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις, στη…σκιά της αδιάλλακτης στάσης Ερντογάν από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας.
“Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Η εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα”, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ πηγές σχολίαζαν ότι η Αθήνα δε δέχεται συζήτηση για λύση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας ως αντιπαραγωγική την επιμονή της Τουρκίας σε αναζήτηση άλλων επιλογών.
Το σήμα
Σημαντικό κομμάτι της πρωθυπουργικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εστιασμένο και στο μέτωπο της οικονομίας.
Σε μία σειρά από συναντήσεις με επενδυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
– Παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις κινήσεις της τετραετίας.
– Ανέλυσε τη στρατηγική για περαιτέρω αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας.
– Ανέδειξε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας.
“Τα στελέχη με τα οποία συζητήσαμε καταλαβαίνουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και πολύ σύντομα αυτό θα αποτυπωθεί και σε νέες επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας”, σχολιάζουν παράγοντες της κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας