Μία μέρα απομένει για την τελική απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φανερώνει ότι η μάχη είναι αρκετά πιθανό να κριθεί πάνω στο νήμα και όχι να βρισκόμαστε λίγο πριν μια άνετη επικράτηση, όπως θεωρούνταν πολύ πιθανό στην αρχή της εβδομάδα και με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.
Εξάλλου, αυτή η εικόνα διαρρέεται ότι αποτυπώνεται και από ορισμένες δημοσκοπικές εταιρείες που διεξάγουν μη δημοσιευμένες κυλιόμενες έρευνες (που βρίσκονται, πάντως, σε γνώση και των δύο επιτελείων), με τους δημοσκόπους να έχουν πάντως ισχυρές επιφυλάξεις αναφορικά με το αν μπορούν να «πιάσουν» στα αλήθεια μια αντιπροσωπευτική βάση αυτών που θα προσέλθουν, όντως, στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή των παλιών ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στην πρώτη κάλπη και η αποχή αυτών που συμμετείχαν την πρώτη Κυριακή.
Η προσθήκη παλιών μελών που προσήλθαν
Σε ότι αφορά τα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν, υπολογίζονται σε περίπου 40.000, από τα οποία τα 10.000 έστειλαν email αίτησης για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο και από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί ήδη τα 8.500 και έχουν προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους. Από αυτούς, γύρω στα 15.000 – 20.000 παλαιά μέλη εικάζεται ότι είναι το ταβάνι που μπορεί να φτάσουν οι νέοι συμμετέχοντες από αυτή την κατηγορία.
Για κάθε παλιό μέλος που θα προσέλθει, χωρίς να έχει ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή και χωρίς να έχει κάνει αίτηση, θα χρειαστεί να γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος και της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να διασταυρωθεί ότι πρόκειται όντως για πρόσωπο εγγεγραμμένο ήδη στα μητρώα του κόμματος (μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου).
Σε πολιτικό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο στρατόπεδο θα οδεύσει η πλειοψηφία τους. Ενδεχομένως, η επικοινωνιακή ρελάνς που έχει κάνει τις τελευταίες μέρες η κυρία Αχτσιόγλου, να παίξει κάποιον ρόλο.
Η αποχή των συμμετεχόντων του πρώτου γύρου
Σε σχέση με την αποχή αυτών που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή τα πράγματα είναι ακόμη πιο απρόβλεπτα. Δεν αποκλείεται, το ενδιαφέρον που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στο ευρύτερο κοινό να τραβήξει σχεδόν το σύνολο τους στη συμμετοχή. Από την άλλη, η υψηλή τοξικότητα, ενδεχομένως να αποθαρρύνει κάποιους.
Στο πολιτικό επίπεδο, κυρίως μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, ο αέρας νίκης του κυρίου Κασσελάκη, έμοιαζα να δημιουργεί ρεύμα ψηφοφόρων από την Έφη Αχτσιόγλου προς αυτόν. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ολόκληρη την εβδομάδα δεν εμφανίστηκε σε κανένα Μέσο Ενημέρωσης, αλλά και υπέπεσε σε ορισμένα φάλτσα (όπως η ατυχής αναφορά για το κυπριακό και η δήλωση ότι δεν γνωρίζει αν η Έφη Αχτσιόγλου υπονόμευε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις έναν μήνα), τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν αντιστρέψει αυτό το ρεύμα.
Επίσης, οι ψηφοφόροι Κασσελάκη, αν θεωρήσει κανείς ότι είναι περισσότερο νέα μέλη που δεν έχουν συνηθίσει να προσέρχονται σε απανωτές κομματικές διαδικασίες, ίσως να έχουν τάση για μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, δεδομένης και κάποιας επανάπαυσης λόγω της σχετικά ευρείας επικράτησης στον πρώτο γύρο. Βεβαίως, όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι πολύ παρακινδυνευμένες και αδύνατο να επαληθευτούν με κάποιο αντικειμενικό τρόπο.
Οι υποστηρικτές του Νίκου Παππά
Τέλος, σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, η εικόνα είναι κάπως πιο καθαρή. Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες και μάλιστα με απόλυτο τρόπο υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου. Πιο μεικτή αναμένεται, όμως, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Νίκου Παππά.