EDITOR'S PICK

«Κόφτη» στους συγγραφείς βάζει η Amazon, υπό τον φόβο της… τεχνητής νοημοσύνης

Η ευαισθητοποιημένη στάση της Amazon για τον κλάδο των εκδόσεων και των συγγραφέων πρέπει να αποτελέσει το ουσιαστικό έναυσμα για το σεβασμό των εργαζομένων της και των εργασιακών δικαιωμάτων τους

Η Amazon δημιούργησε έναν νέο κανόνα που περιορίζει τον αριθμό βιβλίων που μπορεί ένας συγγραφέας να δημοσιεύσει στην πλατφόρμα. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε εισροή ύποπτου υλικού -που όπως φάνηκε- δημιουργήθηκε από εφαρμογή AI.

Η αλήθεια είναι πως οι εφαρμογές και κατασκευές που υποστηρίζονται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν σημειώσει τεράστια ανάπτυξη παγκοσμίως. Όσον αφορά τους κλάδους της κατασκευαστικής, της ιατρικής, της φυσικής η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πραγματικά καθοριστική και προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες που γλιτώνουν κόπο, χρόνο και -το σημαντικότερο- σώζουν ζωές. Όμως στον τομέα της συγγραφής και παραγωγής κειμένων λογοτεχνικών και μη, τα μοντέλα AI μάλλον έχουν έναν πιο παράξενο και προβληματικό ρόλο όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Θα λέγαμε ότι πλησιάζουν ζητήματα πιο φιλοσοφικά και κοινωνιολογικής φύσεως..

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα τους νέους περιορισμούς προς τους χρήστες σε μία ανάρτηση στο σχετικό φόρουμ «Kindle Direct Pubishing (KDP)». Για την προστασία από την κατάχρηση οι όγκοι των προς έκδοση βιβλίων θα μειωθούν. Η Amazon είπε στον Guardian ότι το όριο έχει τεθεί στα τρία βιβλία, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε όριο στον αριθμό των βιβλίων που μπορούσαν να δημοσιεύσουν οι υποψήφιοι συγγραφείς. Η εταιρία δήλωσε επίσης πως παρακολουθεί ενεργά την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς επίσης και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στην ανάγνωση, τη γραφή και την «κλασική» εκδοτική παραγωγή-εκτός δηλαδή πλατφορμών αυτοέκδοσης κλπ- .

Η απόφαση αυτή δεν θα καταφέρει να διακόψει την σφοδρή εισροή κειμενικου περιεχομένου από μοντέλα ΑΙ, θα οριοθετήσει όμως όλους όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των εκδόσεων και συγγραφέων. Όπως δήλωσε και η Δρ Μίριαμ Τζόνσον- ανώτερη λέκτορας εκδόσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μπρουκς, «Θα χαλάσει λίγο τα νούμερα, για όσους βγάζουν χρήματα πλημμυρίζοντας την αγορά με βιβλία τεχνητής νοημοσύνης».

Σε παράλληλη πορεία η Amazon, καλεί τους χρήστες που επιθυμούν να ανεβάσουν τουλάχιστον έναν τίτλο (ίσως για οικονομικούς λόγους, π.χ σαν παθητικό εισόδημα…)να δηλώνουν εάν είναι υποβοηθούμενος από μέσο ΑΙ. Τώρα, το κατά πόσο θα δηλώνεται τίθεται υπό αμφισβήτηση.. Τα βιβλία που αναφέρθηκαν πιθανώς ως «AI Generated» αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα την αναζήτηση τροφής αλλά και ταξιδιωτικό περιεχόμενο.

Έχει σημασία να αναφέρουμε επίσης ότι η ευαισθητοποιημένη στάση της Amazon για τον κλάδο των εκδόσεων και των συγγραφέων πρέπει να αποτελέσει το ουσιαστικό έναυσμα για το σεβασμό των εργαζομένων της και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες οι παραβάσεις εργατικού δικαίου που έχουν καταγγελθεί προς εκείνη. Είναι σημαντικό για τις εταιρείες και επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη το αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία. Πάνω απ’ όλα με γνώμονα τους εργαζόμενους τους και στη συνέχεια τους πελάτες τους.

Η χρήση AI και η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητη και αναγκαία, εν τέλει. Ο άνθρωπος ως πολυμήχανο ον από πάντα δημιουργούσε εργαλεία για να διευκολύνει τη ζωή του αλλά και να την εμπλουτίσει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε μια τεχνοφοβική στάση -λόγω προβληματικών όψεων του φαινομένου αυτού- αλλά κριτική και αισιόδοξη. Έτσι όπως δημιουργεί, θα πρέπει και να προστατεύει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο