Η λίστα των λουκέτων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς το ήδη υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε ακόμη περισσότερο.
Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς το ήδη υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε ακόμη περισσότερο. Μάλιστα οι συνέπειες του εκτροχιασμού του ενεργειακού κόστους υπήρξαν δυσβάσταχτες για την ήδη βαριά νοσούσα ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία είδε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών να κλείνουν οριστικά. Η λίστα των επιπτώσεων περιλαμβάνει επίσης πολλές βιομηχανίες που έκλεισαν προσωρινά τις γραμμές παραγωγής τους. Εξάλλου εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, αρκετές βιομηχανίες είτε εγκατέλειψαν επενδυτικά τους σχέδια για νέες μονάδες στην Ευρώπη, είτε αποφάσισαν να επενδύσουν τελικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Mytilineos, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ε. Μυτιληναίο εξετάζει την υλοποίηση μεγάλης παραγωγικής επένδυσης στον τομέα του αλουμινίου στην αγορά του Καναδά, εγκαταλείποντας αντίστοιχα σχέδια για επένδυση εντός των τειχών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού ενέργειας, η λίστα με βιομηχανίες που εγκατέλειψαν επενδύσεις ή αποφάσισαν τελικώς να τις υλοποιήσουν εκτός Ευρώπης περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες: την χαρτοποιία Varel, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει επένδυση τον Ιούνιο του 2023, την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τον Μάιο του 2023, την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla τον Απρίλιο του 2023, τη βιομηχανία παραγωγής μπαταριών Freyr επίσης τον Απρίλιο του 2023 και τέλος τη χημική βιομηχανία OCI η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει επενδυτικά σχέδια εντός της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2022.
Η λίστα της ΙΕΑ περιλαμβάνει επίσης 5 βιομηχανίες που έκλεισαν οριστικά γραμμές παραγωγής εντός της Ε.Ε. Ποιες είναι αυτές;
Η χημική βιομηχανία BASF η οποία έκλεισε οριστικά εργοστάσιό της στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2023, η αυτοκινητοβιομηχανία Dr Schneider που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2022, η βιομηχανία υφασμάτων Gortz επίσης το Σεπτέμβριο του 2022, η βιομηχανία αλουμινίου Talum το Μάρτιο του 2023 καθώς και μια ακόμη βιομηχανία αλουμινίου η Slovalco το Σεπτέμβριο του 2022.
Τέλος, σημαντικός αριθμός βιομηχανιών προχώρησε σε αναστολή της δραστηριότητάς του για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας βρίσκονταν σε ακραίες τιμές. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν πλέον επαναλειτουργήσει καθώς το ενεργειακό κόστος έχει επανέλθει σε πιο λογικά επίπεδα. Ποιες είναι αυτές;
Η χαλυβουργία Liberty Galati από το Δεκέμβριο του 2022, έως τον Απρίλιο του 2023, η βιομηχανία ψευδαργύρου Nyrstar επίσης από το Δεκέμβριο του 2022, έως τον Απρίλιο του 2023, η χαλυβουργία Arcelor Mittal από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Μάιο του 2023, η υαλουργία Arc International επίσης από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Μάιο του 2023, η βιομηχανία λιπασμάτων Grupa Azoty από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, η χαλυβουργία Arvedi από το Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 και η βιομηχανία λιπασμάτων Yara από το Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι το Μάιο του 2023. Δύο βιομηχανίες η χαρτοποιία Lessebo και η βιομηχανία αλουμινίου Alro έχουν αναστείλει την παραγωγή τους το Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο του 2022 αντίστοιχα χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν επαναλειτουργήσει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος το Δεκέμβριο του 2021 είχε ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh για να κορυφωθεί τον Αύγουστο του 2022 πάνω από τα 324 ευρώ/MWh ενώ πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα 108 ευρώ/MWh. ,
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας