Policy Briefs

Γαλλία: Αποδοκιμάζει την αδύναμη αντίδραση Μπορέλ στη διαμάχη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας

Γαλλία: Αποδοκιμάζει την αδύναμη αντίδραση Μπορέλ στη διαμάχη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Correodelcarroni.com - Borrell y Macron celebran vuelta al diálogo y abogan por solución de crisis venezolana

Η Γαλλία στρέφεται κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Γάλλοι πολιτικοί έβαλαν στο στόχαστρο την αντίδραση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του ήταν ανεπαρκείς εν μέσω φόβων ότι τα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα υπερισχύουν.

Τρία χρόνια μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα στρατιωτική επιχείρηση, την οποία το καθεστώς στο Μπακού χαρακτήρισε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Το Μπακού απαιτεί τώρα την «πλήρη και άνευ όρων» αποχώρηση των Αρμενίων από την περιοχή, για την οποία υπάρχει διαμάχη με την Αρμενία εδώ και δεκαετίες.

Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη», αλλά και να «αφοπλίσει και να διασφαλίσει την αποχώρηση των σχηματισμών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από τα εδάφη μας, [και] να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές τους υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Zakir Asker Oghlu Hasanov.

Η Αρμενία, εν τω μεταξύ, καταγγέλλει τη «μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα» του Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας το ότι βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, προκαλώντας το θάνατο αμάχων.

Η ΕΕ σχολίασε την κατάσταση, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell να καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση στο Καραμπάχ και να καλεί το Αζερμπαϊτζάν να τη σταματήσει.

«Είναι επείγον να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εκτοπιστεί ο τοπικός πληθυσμός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη, ως διαμεσολαβητής, να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των αρχών του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments