ΣΥΡΙΖΑ: Πώς κινούν τα νήματα Παππάς και Τσακαλώτος ενόψει δεύτερου γύρου εκλογών
Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έτρεξαν την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα με δυναμικότητα έως και την τελευταία μέρα των εκλογών. Όργωσαν πολιτικά τη χώρα, ξεδίπλωσαν τα πολιτικά σχέδιά τους και έδωσαν βάρος στα ταυτοτικά ζητήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν τη μάχη με διαφορετικές αφετηρίες και εντελώς διαφορετικές οπτικές ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το κόμμα της Αριστεράς την επόμενη μέρα.
Παρόμοια ποσοστά, διαφορετικές κατευθύνσεις
Τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης τοποθέτησαν τον κ. Τσακαλώτο τρίτο με ποσοστό 8,93%, ενώ, ο κ. Παππάς κατέλαβε την τέταρτη θέση με 8,68%. Ποσοστά που εκτιμάται ότι σε ενδεχόμενο μη ύπαρξης πόλωσης μεταξύ των υποψηφιοτήτων Κασσελάκη και Αχτσιόγλου θα ήταν μεγαλύτερα σύμφωνα με το n.gr
Από το αποτέλεσμα της Κυριακής οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος χάραξαν διαφορετική στρατηγική. Ο μεν πρώην υπουργός Επικρατείας τάχθηκε στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου.
Στο πλευρό Κασσελάκη ο Παππάς
Ο Νίκος Παππάς δεν άργησε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Αν και φαίνεται ότι δεν είχε υπάρξει κάποια προηγούμενη συνεννόηση ως προς τη στήριξη που προσέφερε στον ομογενή επιχειρηματία, είναι γεγονός, ότι είχε συναντηθεί με τον κ. Κασσελάκη πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε φυσικά και η δημόσια συνάντησή τους στη Βουλή, που, έδωσε τη δυνατότητα στον εξωκοινοβουλευτικό Κασσελάκη να βρεθεί στον χώρο και να λάβει ένα ακόμη επικοινωνιακό πλεονέκτημα.
Κατά τη συζήτησή τους εκεί διαπιστώθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος των δύο υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς συνεργάτες και έγιναν άμεσες διαβουλεύσεις ως προς το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Στα μπούλετ της ανακοίνωσης είναι ευδιάκριτες οι θέσεις που προέβαλε κατά τη διάρκεια της καμπάνιας ο Νίκος Παππάς, όπως και δύο κρίσιμα, για τον Στέφανο Κασσελάκη, σημεία. «Η πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη», που επιθυμεί να δημιουργήσει και αναφέρει πλέον σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του και το λεγόμενο «ελληνικό όνειρο», την προοπτική δηλαδή «μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και δημοκρατία».
Οι δυο τους πλέον συνομιλούν και πιθανολογείται ότι σε περίπτωση εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Παρά ταύτα, από άτομα του περιβάλλοντός του αλλά και από τον πρώην υπουργό έχει αποκλειστεί κάθε είδος και σκέψη «ανταλλάγματος».
Άλλωστε, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο για τη στιβαρότητα που επιτέλεσε τα καθήκοντά του, όσο και για τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Διονύση Καλαματιανό, θέσεις που φημολογούνταν από κύκλους ότι θα διεκδικήσει ο κ. Παππάς σε περίπτωση εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη.
Όμως, για να φτάσει ο Νίκος Παππάς στην απόφαση στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη, επικοινώνησε με τα στελέχη και τους βουλευτές που τον στήριξαν στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη από την Αττική και συνέκλιναν, όπως και με το μεγαλύτερο μέρος των συνοδοιπόρων του από την επικράτεια που συνομίλησε, στη στήριξη του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι βολές Τσακαλώτου σε Κασσελάκη και η στήριξη στην Αχτσιόγλου
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έξω από την Κουμουνδούρου, επιτέθηκε στην υποψηφιότητα Κασσελάκη κάνοντας λόγο για «μεταπολιτική» που «έχει διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς».
Στο στρατόπεδο του πρώην υπουργού Οικονομικών η απόφαση ήταν -εξ’ αρχής- ευδιάκριτη. Αρκετά στελέχη της «Ομπρέλας» είχαν εξαπολύσει πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη πριν ακόμη την εκλογική μάχη της Κυριακής και, φυσικά, αυτά συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής θα υπάρξει προς ψήφιση μόνο «ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος», αυτό της Έφης Αχτσιόγλου. Είναι σαφές ότι ο κύκλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αποτελεί την αριστερόστροφη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ταυτίζεται σε αρκετά σημεία με τις θέσεις που εκφράζει η Έφη Αχτσιόγλου, ειδικά ως προς την κατεύθυνση του κόμματος.
Παραδείγματος χάριν ο Νίκος Φίλης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η πολιτική συνθήκη της υποψηφιότητας Κασσελάκη βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έξω από το πλαίσιο της Αριστεράς, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου. Να σημειωθεί πως πέραν του Χάρη Μαμουλάκη, που είχε δηλώσει τη στήριξή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον πρώτο γύρο και μετακινήθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο, είναι εξαιρετικά λίγες οι πιθανότητες άλλα -γνωστά- στελέχη του κύκλου Τσακαλώτου να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει επίσης ως προς τις κομματικές ισορροπίες, πως «η Έφη Αχτσιόγλου, με τα επιχειρήματά της και τον χαρακτήρα της, μπορεί να φέρει μία ενότητα που βασίζεται στον σεβασμό».
Βέβαια, σε περίπτωση εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί εξ’ αρχής να αποκλειστεί ένα ενδεχόμενο άμεσης διάσπασης, ειδικότερα όταν έχουν ακουστεί βαριές εκφράσεις εναντίον του, όμως και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα έρχεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας