Γεωπολιτικά

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χιλιάδες Αρμένιοι φεύγουν- Ο Ερντογάν επισκέπτεται τον θύλακα Ναχιτσεβάν

Πάνω από 2.900 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Αρμενία- Τι σημαίνει η επίσκεψη Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τον μεθοριακό αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν, «σε μια προφανή προσπάθεια να τον συνδέσει με το Αζερμπαϊτζάν μέσω ενός εμπορικού διαδρόμου μέσω Αρμενίας μετά τα αζερικά πλήγματα της περασμένης εβδομάδας στις αρμενικές δυνάμεις», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο θύλακας του Ναχιτσεβάν είναι μία λωρίδα αζέρικης περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα με τον σύμμαχό του, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν κατά των μαχητών της περιοχής την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι τις 5:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) πάνω από 2.900 πρόσφυγες είχαν περάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στον θύλακα του Νότιου Καυκάσου ζουν περίπου 120.000 Αρμένιοι.

Πριν από μία εβδομάδα το Αζερμπαϊτζάν σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς οι Αρμένιοι στην επικράτεια συμφώνησαν να διαλύσουν τις δυνάμεις τους. Η Αρμενία προετοιμάζεται για συνομιλίες για να συζητήσει την επανένταξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν πάνω από τρεις δεκαετίες αφότου η πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού κήρυξε την ανεξαρτησία της με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η Τουρκία προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η κρισιμότητα της κατάστασης αναζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις από την Αρμενία και μεγαλύτερο έλεγχο των Αζέρων σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Ιράν. Αυτή η λωρίδα θα συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Ζανγκεζούρ.

Η Τουρκία θεωρεί τον διάδρομο Ζανγκεζούρως κλειδί για τις φιλοδοξίες της να αποτελέσει ένα εμπορικό δρόμο που θα συνδέει το Λονδίνο και το Πεκίνο. Ωστόσο, το Ιράν ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του δύναμη για να καταλάβει τη νότια περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας για να συνδεθεί με το Ναχιτσεβάν, αποκόπτοντας ενδεχομένως μια ζωτικής σημασίας οδό μεταφοράς στο βορρά μέσω της Αρμενίας για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν για να αποτρέψει το Μπακού να προχωρήσει σε κάποια μονομερή κίνηση. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αντέδρασαν με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι σχέσεις μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία πριν από τρία χρόνια. Οπλισμένες με ισραηλινά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του εδάφους τους που κατείχαν η Αρμενία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 προτού μεσολαβήσει η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτή η εκεχειρία υποτίθεται ότι θα επέτρεπε τη μετακίνηση ανθρώπων και οχημάτων σε όλη τη νότια αρμενική επικράτεια μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του θύλακα του Ναχιτσεβά, που συνορεύει με την Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών για την απεμπλοκή όλων των συγκοινωνιακών συνδέσεων. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία πρόοδος ως προς αυτό ή μια πλήρης ειρηνευτική συμφωνία, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση των συνομιλιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο