Διεθνή

ΗΠΑ: Καταδίκη των επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο

ΗΠΑ: Καταδίκη των επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Cepa.org - The Western Balkans: China and Russia Steal a March

Ρητή η καταδίκη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν με δριμύτητα τις επιθέσεις κατά της αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να φροντίσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω διαφανούς διαδικασίας έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές του Κοσόβου ανέφεραν ότι έχουν ανακτήσει μια μεγάλη κρύπτη όπλων μετά την έφοδο ένοπλων Σέρβων σε ένα χωριό στο Βορρά το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι πολέμησαν την αστυνομία και οχυρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένοπλες μονάδες της αστυνομίας συνεχίζουν να ερευνούν οχήματα και σπίτια γύρω από το χωριό Μπάνσκα μετά τα βίαια επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και τρεις ένοπλοι Σέρβοι. Το πτώμα ενός τέταρτου Σέρβου ενόπλου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Ζελάλ Σβέτσλα, δήλωσε ότι οι αρχές ανακάλυψαν «έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων, όπλων κατά του πεζικού, εκρηκτικών, στολών, υλικοτεχνικής υποδομής, αποθεμάτων τροφίμων και εξοπλισμού για οδοφράγματα».

«Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι ο εξοπλισμός προοριζόταν για πολλές εκατοντάδες άλλους επιτιθέμενους», πρόσθεσε ο Σβέτσλα.

Οι διεθνείς ηγέτες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με αξιωματούχους από τη Γαλλία, την Ιταλία και τον απεσταλμένο της ΕΕ για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Ο ίδιος δήλωσε: «Καλούμε τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να φουντώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να επιστρέψουν αμέσως στο διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ».

Οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κοσόβου. Αλλά 50.000 Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πρώην σερβικής επαρχίας δεν αποδέχονται την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το 2008 και θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments