Πολιτική

Η σημασία του μεταναστευτικού και η συμφωνία με την Άγκυρα

Η σημασία του μεταναστευτικού και η συμφωνία με την Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται το μεταναστευτικό.

Την σκυτάλη των επαφών του στη Νέα Υόρκη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έντονο διπλωματικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα, συνεχίζοντας το θετικό μομέντουμ που αποτυπώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας σε νέα βάση τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς στο “Σπίτι της Τουρκίας” και με δεδομένο ότι η εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, κυρίως από τη γειτονική Τουρκία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα το 2022 θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023.

Οι συνομιλίες ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω βήματα προς την καλύτερη διαχείριση και επίλυση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και αναμένεται να οδηγήσουν στην υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα της ΕΕ και στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας”, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί το μεμόντουμ και η δυναμική που δημιούργησαν οι ελληνοτουρκικές επαφές στη Νέα Υόρκη.

“Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον. Προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης” είπε ο κ. Καιρίδης ενώ εστίασε και το οικονομικό σκέλος μίας τέτοιας συμφωνίας για την Τουρκία σημειώνοντας πως “προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός ότι έχουν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές” εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να επεκτείνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, ενώ παράλληλα εγκαθίδρυσε ανοικτές σχέσεις με την Άγκυρα και την ΕΕ. Προς επίρρωση των παραπάνω, πριν από την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Άγκυρα και τις τουρκικές αρχές να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τη ροή μεταναστών από το έδαφός τους προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments