Οικονομία

“Φρένο” στα επιτόκια της ΕΚΤ – Σε ασφυκτικό κλοιό οι δανειολήπτες

“Φρένο” στα επιτόκια της ΕΚΤ – Σε ασφυκτικό κλοιό οι δανειολήπτες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Στο 4% αναμένεται να παραμείνει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στο 4% αναμένεται να παραμείνει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στο 4% αναμένεται να παραμείνει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους επόμενους μήνες, καθώς δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για νέα αύξηση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Börsen Zeitung ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης ολοκληρώθηκε με την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι το επίπεδο όπου έχουν φτάσει τώρα τα επιτόκια, αν το διατηρήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025. Ίσως μάλιστα και λίγο νωρίτερα”, αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης λαμβάνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της παύσης στην άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

“Θα προτιμούσα να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την περιοριστική νομισματική πολιτική. Διαφορετικά, υπάρχουν κίνδυνοι και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ανησυχώ πολύ για το φαινόμενο χιονοστιβάδας” προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης εξηγώντας ότι “δεν χρειάζεται να αυστηροποιήσουμε την πολιτική μας σε σημείο που να προξενήσουμε σοβαρή βλάβη στο τραπεζικό σύστημα ή στην οικονομία” σύμφωνα με το capital.gr και τη Βάσω Αγγελέτου

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι προσδοκίες και των 70 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, στην προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει στις ράγες τον υψηλό πληθωρισμό.

Όριο αντοχής το 4%

Ως “σημείο καμπής” που δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές των δανειοληπτών χαρακτηρίζουν τα σημερινά επίπεδα του 4% στελέχη της τραπεζικής αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία στο εξής είναι πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Παρότι ενδείξεις για σημαντική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν υπάρχουν προς το παρόν, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και στους servicers όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων, ωστόσο, οι εποπτικοί φορείς έχουν επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναγκάζοντας τις τράπεζες να λάβουν υψηλότερες προβλέψεις.

Σημαντικό ρόλο στην αντοχή που επιδεικνύουν – προς ώρας – οι Έλληνες δανειολήπτες είναι η πρωτοβουλία που έλαβαν την άνοιξη οι τράπεζες για πάγωμα της δόσης στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Στο διάστημα αυτό, μισό εκατομμύριο δανειολήπτες γλίτωσαν αύξηση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ενδεικτικά αυτό σημαίνει ότι, για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και διάρκειας 20 ετών, η δόση θα αυξανόταν κατά 50 ευρώ/μηνιαίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments