Οικονομία

Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 34 εκατ. έχουν καταβληθεί ήδη στους δικαιούχους

«Χθες μπήκαν περίπου 8,6 εκατ. σε κάτι περισσότερο από 1.600 φυσικά πρόσωπα. Άρα, συνολικά μέχρι τώρα, έχουν μπει τόσο με την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού όσο και με τις δηλώσεις, 34,2 εκατομμύρια σε περισσότερους από 6.000 συμπολίτες μας» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος

«Χθες μπήκαν περίπου 8,6 εκατ. σε κάτι περισσότερο από 1.600 φυσικά πρόσωπα. Άρα, συνολικά μέχρι τώρα, έχουν μπει τόσο με την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού όσο και με τις δηλώσεις, 34,2 εκατομμύρια σε περισσότερους από 6.000 συμπολίτες μας» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, για την πορεία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θύμισε ο Χρ. Τριαντόπουλος, με τους πολίτες να υποβάλουν εκεί τα αιτήματα τους, ενώ έτρεχαν παράλληλα και όλες οι αυτοψίες.

«Έχουν γίνει περισσότερες από 17.000 – 18.000 αυτοψίες μέχρι πρότινος, αλλά έχουν υποβληθεί και 26.000 αιτήσεις. Παράλληλα, από τις 15 του μηνός ξεκίνησαν να βγαίνουν και οι καταβολές. Δεν θέλω να το λέω, αλλά μέσα σε λιγότερο από πέντε μέρες άρχισαν να καταβάλλονται χρήματα σε πολίτες. Αυτό για να το κάνουμε, ενεργοποιήσαμε μία αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ».

«Δηλαδή, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα από τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι πολίτες στη φορολογική τους δήλωση, εντόπισαν ποιοι είναι κάτοικοι των συγκεκριμένων περίπου 50 χωριών, τα οποία είχαν και τις μεγάλες πλημμύρες. Προχωρήσαμε στην καταβολή σε 4.770 συμπολίτες μας, κάτι παραπάνω από 25 εκατ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, υπενθύμισε υπάρχει και η πρόβλεψη για τη στεγαστική συνδρομή. «Δηλαδή υπάρχει πρόβλεψη αν έχει πάθει ζημιά το σπίτι, αν αυτό είναι κόκκινο, κίτρινο, αλλά ακόμα και το πράσινο σπίτι καλύπτεται και μάλιστα σήμερα θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι ως πράσινο χαρακτηρίζεται το σπίτι, στο οποίο κάποιος που μπορεί να μείνει μέσα αλλά έχει πάθει κάποιες ζημιές, ο κ. Τριαντόπουλος, επισήμανε ότι και εκεί υπάρχει ποσό, το οποίο φτάνει μέχρι τις 5.000. «Μπορεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας να πάρει μία επιπλέον ενίσχυση για να καλύψει και αυτές τις ζημιές οι οποίες είναι ζημιές στο κτίριο, στα κουφώματα, στις πόρτες» εξήγησε ο υφυπουργός.

«Δικαιούχοι στον μέγιστο βαθμό, αυτοί που έχουν πάρει το συνολικό της αποζημίωσης, είναι αυτοί που έχουν πρώτη κατοικία ως προς την οικοσκευή, είναι και ως προς τη δεύτερη κατοικία, αλλά στο ήμισυ της αποζημίωσης, ενώ στο κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής, αν έχει χαλάσει σπίτι δεν κάνουμε αυτή τη διάκριση. Αυτό μέχρι πρότινος δε γινόταν. Δηλαδή η δεύτερη κατοικία δεν καλυπτόταν καθόλου».

«Τώρα το έχουμε επεκτείνει, την τελευταία περίοδο για να μπορέσουμε να καλύψουμε. Συνεχίσαμε όμως τη διαδικασία και του αυτόματου εντοπισμού, γιατί δεν ήταν εύκολο,  γιατί πολλοί συμπολίτες μας δεν iban για παράδειγμα δηλωμένο ή δεν υπήρχε αντιστοιχία μεταξύ του αριθμού που είναι στο ρολόι ηλεκτροδότησης με τη διεύθυνση ή δεν ήταν ευκρινώς γραμμένη η διεύθυνση ή δεν ήταν δηλωμένο στο Ε9».

«Σε αρκετές των περιπτώσεων δεν εντοπίστηκαν όλοι οι κάτοικοι των χωριών, οπότε για παράδειγμα, με το iban, μόλις το δημοσιοποιήσαμε, άρχισε ο κόσμος να πηγαίνει γιατί ανοίξαμε και γραφεία ενημέρωσης και συνεργασίας στις ΔΟΥ, στις εφορίες, για να πηγαίνει ο κόσμος να δηλώνει, κάτι που να κάνει ψηφιακά, το iban, με αποτέλεσμα να έχουμε προχωρήσει ήδη και στη δεύτερη καταβολή» ανέφερε ο Χρ. Τριαντόπουλος.

Ως προς το κατά πόσο είναι πιθανό να καλλιεργηθούν εκτάσεις ξανά στην πληγείσα περιοχή, ο υφυπουργός, καταρχήν τόνισε ότι η μία προτεραιότητα έρχεται να καλύψει την άλλη, καθώς μέχρι πριν δύο ημέρες προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση, ενώ τώρα σε πρώτη μοίρα είναι να προχωρήσουν εκείνα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της νέας κακοκαιρίας.

«Οπότε, στις συζητήσεις που είχαμε ήταν ότι μόλις αποκαταστήσουμε, γιατί έχουν επιστρατευθεί μηχανήματα από κάθε γωνιά της χώρας, μετά να μπορέσουμε και σε συνεργασία με τους Δήμους, σε περίπτωση που είναι εκτεταμένες αυτές οι ζημιές, το ίδιο κεφάλαιο, μήπως με έκτακτη χρηματοδότηση προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις τέτοιες που θα καθαριστούν τα χωράφια των πολιτών γρήγορα και ουσιαστικά και να τους αποφορτίσουν από το κόστος, αλλά και να κινηθούν αντιστοίχως γρήγορα. Οπότε εξετάζουμε και αυτά τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» ανέφερε.

Από την άλλη, σημείωσε, υπάρχουν κάποιες εκτάσεις που σίγουρα δεν θα καλλιεργηθούν και είναι στην Κάρλα.

«Εκεί η περιοχή πλέον έχει έρθει στα φυσικά της όρια, τα παλιά της λίμνης. Εκεί επειδή είμαστε και εγώ είμαι από την περιοχή, η μητέρα μου είναι από ένα χωριό δίπλα στην Κάρλα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εκεί θα έχουμε σίγουρα μια σειρά από αναλύσεις από ειδικούς για να μας αποτυπώσουν και τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε αυτά τα χωράφια, λόγω του γεγονότος ότι για πάρα πολύ καιρό θα είναι κάτω από το νερό. Εκεί θα βρούμε άλλα εργαλεία για να στηρίξουμε τους αγρότες, καθώς χάνουν το εισόδημά τους, αφού δεν έχουν τα χωράφια τους, δεν θα τα’ χουν για αρκετό καιρό» επισήμανε.

«Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει είναι τα πρώτα μέτρα στήριξης, αλλά η περιοχή της Θεσσαλίας θα έχει την αρωγή και την πρόνοια και τη βοήθεια του κράτους για πάρα πολύ καιρό ακόμα» διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο