Πολιτική

Άδωνις: Αγωνιζόμαστε για ταχύτερη απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων

Άδωνις: Αγωνιζόμαστε για ταχύτερη απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΣΚΑΙ, Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο χρόνο απονομής σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως «ο χρόνος εξαρτάται από την κάθε περίπτωση

Ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο

Σε εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα αναφέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογραμμίζει, ανάμεσα στα άλλα, την οικτρή αποτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, τον ταχύτερο ρυθμό απονομής των συντάξεων και τον κοινωνικά δίκαιο χαρακτήρα του ξεπαγώματος των τριετιών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο χρόνο απονομής σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως «ο χρόνος εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Όταν κάποιος είναι ασφαλισμένος σε ένα ταμείο, η σύνταξη καταβάλλεται εντός 30 ημερών. Το πρόβλημα γεννιέται όταν πρόκειται για παράλληλα ταμεία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υπάλληλος οφείλει να βρει τα ένσημα από όλα τα ταμεία, να τα αθροίσει και να υπολογίσει τον χρόνο αναπλήρωσης.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 32.000 και ο σκοπός μας μέχρι το τέλος του χρόνου είναι να φτάσουμε στις 25.000.

Ειδικότερα, ως προς τα αναδρομικά, στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσω αύριο στη Βουλή έχω ετοιμάσει με τον κ. Τσακλόγλου κάποιες διατάξεις, που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε αυτόματα και κατ’ απονομή χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Αν προλάβουμε να κάνουμε το νόμο έως το τέλος Νοεμβρίου, περίπου οι μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν καταβληθεί.

Και θα ήταν σοβαρή παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον κύριο Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έχει εργαστεί πολύ για να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων.

Φτιάξαμε κέντρο ανακεφαλαίωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη σε λιγότερο από δέκα ημέρες έχουμε εκκαθαρίσει 400 συντάξεις».

Μιλώντας για τις αντιδράσεις στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, «όλα αυτά τα επιχειρήματα, που υποστήριξε η αντιπολίτευση, απαντήθηκαν διεξοδικά στη Βουλή, αλλά απαντήθηκαν και από την ίδια την κοινωνία.  Οι πολίτες δεν αντέδρασαν εναντίον του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Δεν έγινε καμία μεγάλη πορεία, ούτε έλαβε χώρα κάποια μεγάλη απεργία. Σε 9000 μέλη της ΟΙΕΛΕ, λόγου χάριν, απέργησαν μόνο 30. Ο κόσμος δεν είναι ανόητος. Καταλαβαίνει ότι το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό. Αυξάνει το μισθό των εργαζομένων και τονώνει το εισόδημά τους, αντί, δήθεν, να καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο.

Για παράδειγμα, όποιος εργάζεται την Κυριακή σε ορισμένες βιομηχανίες, το ημερομίσθιο θα αυξηθεί κατά 115%. Ακόμη, απαγορεύεται η δεύτερη εργασία σε εταιρεία συνδεόμενη με τον κύριο εργοδότη. Ο έλεγχος συνδέεται με την Εργάνη. Άρα, ο εργοδότης δεν μπορεί να παραβιάσει τη νομοθεσία».

Αναφερόμενος στην αντίδραση απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο εκ μέρους της Ισπανίδας υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζει ότι «πρόκειται για την  νέα πρόεδρο των Podemos» και ότι «καλό θα ήταν να κοιτάξει το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρας της. Της έχω απαντήσει και η απάντησή μου έχει κυκλοφορήσει στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Πηγαίνω και σε ισπανικό μέσο για να κάνω διάλογο μαζί της και να αποδείξω πως η ανεργία στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλή».

Μιλώντας για τον τρόπο πληρωμής των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνει ότι « ο ΕΦΚΑ έχει εκδώσει δελτίο τύπου από την 1η Σεπτεμβρίου, το οποίο ενημερώνει ότι o τρόπος πληρωμής των συντάξεων επιστρέφει στην προ covid εποχή. Όταν εμφανίστηκε ο covid, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες. Ο τρόπος απονομής των συντάξεων επιστρέφει στον προ covid περίοδο, γιατί τα μέτρα κατά του covid έχουν αρθεί.

Τέλος, ως προς τις τριετίες, «δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Αν υπήρχε αναδρομικότητα, όλοι οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν 30% αύξηση. Και μόνο λίγες δεν είναι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δώσουν 30% αύξηση. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικονομία και να υπονομεύσουμε την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments