Ελλάδα

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Διαρκής αξιολόγηση για να λειτουργεί αποτελεσματικότερα το κράτος

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Διαρκής αξιολόγηση για να λειτουργεί αποτελεσματικότερα το κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ, Σε δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας, στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «αδιάβλητο σύστημα, για να σταματήσουν οι υποψίες ότι κάποιος μπορεί να γίνει διοικητής επειδή μπορεί να έχει κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες» - Ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

Σε δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας, στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο σημερινό, διάρκειας 4,5 ωρών, Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι παρά την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και η κυβέρνηση, «προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας».

Από τη σημερινή ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου -η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχώρισε δύο μεταρρυθμίσεις «που αφορούν τη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας».

Η πρώτη μεταρρύθμιση αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο περιλαμβάνει «ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία» για τον ορισμό των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο ξεκινά μια νέα μέρα για τους πάνω από 500 φορείς του δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί ως το τέλος του έτους.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, άλλωστε, θα ξεκινήσει μια διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέες διοικήσεις των δομών θα διοριστούν από τις αρχές του 2024 και θα έχουν τετραετή θητεία. Στα δύο χρόνια θα προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τότε τα στελέχη της διοίκησης θα λαμβάνουν και bonus παραγωγικότητας, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τότε θα κινδυνεύουν με άμεση παύση.

Με την ευκαιρία αυτή πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο» την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας.

«Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του» σημείωσε.

Το σχέδιο ανέπτυξε στο Υπουργικό ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αφορά τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία 17 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments