Κόσμος

Μακρόν: Οδηγεί την Ευρώπη σε εμπορική μάχη με την Κίνα

Μακρόν: Οδηγεί την Ευρώπη σε εμπορική μάχη με την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Euractiv.fr - Berlin et Prague s’indignent des commentaires d’Emmanuel Macron sur la Chine et les États-Unis

Ζητεί προστασία βιομηχανιών, μεγαλύτερη κρατική βοήθεια σε βασικούς κλάδους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ωθεί την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, πεπεισμένος πως η αδράνεια στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να θέσει την οικονομία της Ε.Ε. σε κίνδυνο. Η νέα, πιο σκληρή προσέγγιση της Ε.Ε. προς το Πεκίνο διαμορφώνεται από τις γαλλικές ανησυχίες ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου αποτελούν κρίσιμη απειλή για τις βασικές βιομηχανίες του μπλοκ. Υψηλόβαθμες πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, υπενθύμισαν την πανωλεθρία με τα φωτοβολταικά πριν από μια δεκαετία, όταν οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα καταβαράθρωσαν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσε ενδεχομένως να πληγεί με τον ίδιο τρόπο, λένε αξιωματούχοι, και έτσι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα: Είτε θα επιβεβαιώσει την ισχύ της είτε θα υποταχθεί στην Κίνα. Η πρόθεση δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα σε μάχη σώμα με σώμα όπως εκείνη του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, αλλά να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου, εξηγούν πηγές. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν θέλει οι εταίροι του στην Ε.Ε. να δουν την Ευρώπη ως μια δύναμη εξισορρόπησης μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν ειδικές σχέσεις με άλλους πιθανούς συμμάχους όπως η Ινδία. Η πιο σκληρή στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, ωστόσο, έχει προκαλέσει νευρικότητα. Ορισμένοι περιέγραψαν την απάντηση του Πεκίνου στην έναρξη έρευνας για τις κινεζικές επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα ως ανησυχητικά υπερβολική αντίδραση, ενώ άλλοι διαβλέπουν τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.

Ο Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό την επανεξέταση των οικονομικών στόχων της Ε.Ε. με στόχο την προστασία των βιομηχανιών και την παροχή περισσότερης κρατικής βοήθειας σε βασικούς τομείς. Οι γαλλικές πρωτοβουλίες, πάντως, έχουν συναντήσει αντιδράσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που φοβούνται πως η τιμωρία θα έβλαπτε τις εξαγωγές τους, αλλά και μικρότερα έθνη που ανησυχούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από γιγάντιες εταιρείες που θα λάβουν δημόσιο χρήμα. Καθώς η Γερμανία δείχνει να αφήνει τα ηνία της Ε.Ε., δημιουργεί ένα κενό ηγεσίας που καλούνται να καλύψουν Γαλλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με τον Μουζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής της έρευνας για την Ευρώπη στο Eurasia Group. Η θέση του Μακρόν προωθήθηκε επίσης από το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μαζικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ώστε να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση της αμερικανικής βιομηχανίας.

Οποιαδήποτε κινεζική πρόκληση είναι ένα τεράστιο στοίχημα για ένα μπλοκ που ήδη αγωνίζεται να βγει από την ενεργειακή κρίση και την ιστορική αύξηση του πληθωρισμού. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι κινεζικοί δασμοί θα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών ομίλων πολυτελείας για τους οποίους η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αποτελεί βασική αγορά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Allianz Trade, εάν η Ε.Ε. επρόκειτο να επιβάλει αύξηση των δασμών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, οι συνολικές απώλειες για την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες στις τιμές, θα ήταν περίπου 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και το ποσό είναι μεγάλο, ανέρχεται μόνο στο 0,2% των κινεζικών εξαγωγών σε σύγκριση με το 1,5% των εισαγωγών της Ε.Ε. Η εξάρτηση από τα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ασύμμετρο πληθωριστικό σοκ, μιας και η Ευρώπη θα έπρεπε να δεχτεί υψηλότερες τιμές για κρίσιμα υλικά, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να είναι πιο αυτάρκης ή να στραφεί σε άλλες αγορές για να υποκαταστήσει τα ευρωπαϊκά αγαθά. Σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και μιας εκστρατείας ρεκόρ νομισματικής σύσφιγξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μπλοκ θα μπορούσε να καταλήξει σε ύφεση, προβλέπουν αναλυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments