Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή Κασσελάκη
Πηγή Φωτογραφίας: 363645] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
“Μπορούμε να μιλάμε στον ενικό;»: η πρώτη επαφή του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, στο θεσμικό τηλεφώνημα που έγινε για τα «συγχαρητήρια» στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κυρίως αναγνωριστική.
Οι δυο τους, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν πως οι πολίτες της χώρας έχουν πολλά προβλήματα και πως θα έχουν ευκαιρίες να τα πουν στο μέλλον -κανένα συγκεκριμένο ραντεβού δεν κλείστηκε, ωστόσο.
Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σχέσεις των δύο κομμάτων, που θα δουν τους πρώτους συσχετισμούς της νέας εποχής να αποτυπώνονται στις ερχόμενες ευρωεκλογές.
Η προεκλογική σύγκρουση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε και την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος – και ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πως εκπροσώπησε και την πλευρά που ζητούσε στροφή προς την Κεντροαριστερά.
Οι δικές του οικογενειακές καταβολές εκφράστηκαν και από τον πατέρα του στο Mega: «Ηταν πάντα τα πιστεύω μας στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς», δήλωσε ο Θεόδωρος Κασσελάκης.
Ο διεμβολισμός της Κεντροαριστεράς, με στόχο την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά, μοιάζει σ’ αυτή τη φάση η μόνη σίγουρη, ξεκάθαρη πρόθεση από πλευράς του Κασσελάκη – ενώ αναγνωρίζεται πως οποιαδήποτε φυγόκεντρη τάση πασοκογενών προς το παλιό τους σπίτι έχει, προς το παρόν, παγώσει. Αυτή η νέα συνθήκη, σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή δεινότητα του Κασσελάκη, έχει μπει στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη.
Το επιτελείο του Ανδρουλάκη έχει αρχίσει να συζητάει ήδη για τα όπλα αντεπίθεσης που υπάρχουν στην πασοκική φαρέτρα και τον τρόπο που μπορεί να τα αξιοποιήσει το ερχόμενο διάστημα.
Περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής
Ισως το πιο σημαντικό από αυτά είναι η πολιτική ταυτότητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο Ανδρουλάκης. Το κεντροαριστερό ακροατήριο γνωρίζει ποιος είναι, γνωρίζει τις θέσεις του και την πολιτική του στάση, λένε στελέχη του κόμματος κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – και μαζί γνωρίζουν τις πάγιες θέσεις και τη στάση που κράτησε η παράταξη τις κρίσιμες στιγμές.
«Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει δείγματα γραφής», εξηγούσε χθες στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σε συνομιλητές του, ξεκαθαρίζοντας πως σημαντικό ρόλο για τις σχέσεις των δύο κομμάτων θα παίξουν οι θέσεις που θα αποτυπώσει υπό τη νέα ηγεσία, η στάση που θα κρατήσει εντός Βουλής, αλλά και τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Κασσελάκης για να βγουν μπροστά: τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Παύλος Πολάκης έχουν στο παρελθόν αποτελέσει στελέχη που έχουν χρησιμοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ ως παραδείγματα διαφορετικής νοοτροπίας και πολιτικής τοποθέτησης μεταξύ των δύο κομμάτων.
Η επικράτηση Κασσελάκη, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη, «δεν συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως θέλουν να το εμφανίσουν κάποιοι» – αυτή, όπως επισημαίνει, «θα προκύψει, όταν δημιουργηθεί μια πειστική και κυρίως πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες. Αυτός εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας το επικοινωνιακό ατού Κασσελάκη, ο Κατρίνης ανέφερε πως «τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω των δημοσκοπήσεων και της επικοινωνίας, αλλά μόνο μέσω των καθαρών θέσεων».
Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ δεν βιάζονται ούτε αντιδρούν εν θερμώ στην εκλογή Κασσελάκη. Και αυτό γιατί αφενός αναμένουν πώς θα αντιδράσει και εσωκομματικά η αξιωματική αντιπολίτευση (αν ο «εμφύλιος», δηλαδή, συνεχιστεί σε ένα πιθανό συνέδριο ή έως στις κάλπες της Ευρωβουλής), αλλά και πώς θα αντιδράσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική κριτική που θα δεχτεί από τη ΝΔ – και η οποία μπορεί να αναδείξει τις ελλείψεις του.
Σε κάθε περίπτωση, οδηγός του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά είναι το πολιτικό περιεχόμενο που παράγει το κόμμα, αλλά και η σοβαρότητα των στελεχών του, ώστε η σύγκριση ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι εμφανής και ξεκάθαρη την ώρα της κάλπης.
Σε επίπεδο επικοινωνίας, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως υστερούν, ωστόσο μια αναβάθμιση της παρουσίας του κόμματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη – ειδικά αν γίνει από νωρίς φανερό πως η οποιαδήποτε τέτοια έλλειψη κοστίζει σε ψήφους και ενδιαφέρον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας