Γεωπολιτικά

“Διάδρομος της Ζανγκεζούρ”: Πηγή εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας

“Διάδρομος της Ζανγκεζούρ”: Πηγή εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Inquirer.com - Biden-Putin summit tests the strengths of democracy vs. autocracy

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θέλουν τον «διάδρομο της Ζανγκεζούρ», αλλά μπορεί να υπάρξει μόνο ένας «νικητής» ενώ οι Αρμένιοι συνεχίζουν να υποφέρουν.

Μια σταθερή απαίτηση από τον Αζέρη δικτάτορα Ιλχάμ Αλίεφ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το άνοιγμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Ζανγκεζούρ», ενός διαδρόμου μεταφοράς που θα συνέδεε το Αζερμπαϊτζάν με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν και μετά με την Τουρκία διασχίζοντας την επαρχία Σιούνικ της Αρμενίας χωρίς ελέγχους ή ελέγχους.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν και οι δύο έναν τέτοιο διάδρομο, αλλά για δύο πολύ διαφορετικούς λόγους. Για τις ΗΠΑ, το άνοιγμα του διαδρόμου και, ως εκ τούτου, η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα του τουρκικού κόσμου θα επιτρέψει στην “σύμμαχο του ΝΑΤΟ” Τουρκία να διεισδύσει στην Κεντρική Ασία πιο ουσιαστικά πέρα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό και τελικά θα επεκταθεί στην οικονομία, το στρατό κ.λπ. Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η μεγαλύτερη επιρροή της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία θα αποδυναμώσει τη ρωσική και την κινεζική επιρροή και το άνοιγμα του διαδρόμου είναι ένα βήμα προς αυτό.

Για τη Ρωσία, ο διάδρομος ανοίγει μια νέα διαδρομή προς φιλικές αγορές και ακόμη και έναν τρόπο παράκαμψης της Μαύρης Θάλασσας σε μια απελπιστική κατάσταση. Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο για τη Ρωσία σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το πώς η Δύση την επέβαλε αυστηρά.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πιστεύουν ότι το άνοιγμα του διαδρόμου μπορεί να υπονομεύσει τη στρατηγική του άλλου. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ δεν αισθάνονται τις άμεσες επιπτώσεις της απόφασής τους να ενδυναμώσουν τον παντουρκισμό, θεωρώντας ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν ωκεανό μακριά από τον Καύκασο.

Τιμωρώντας κυνικά την Αρμενία για την απόφαση του Πασινιάν να ανακατευθύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας του με προκλητικό τρόπο, η Ρωσία ενισχύει τον παντουρκισμό, που είναι μια ανυπολόγιστα μεγαλύτερη πρόκληση για την επιρροή και τα συμφέροντα της ίδιας της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία από ό,τι θα ήταν ποτέ μια φιλοαμερικανική Αρμενία.

Η Τουρκία θα έχει πάντα ένα γλωσσικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Η Τουρκία επίσης δεν έχει το στίγμα να είναι ο πρώην αποίκος και αυτοκρατορικός κύριος της περιοχής, σε αντίθεση με τη Ρωσία, και θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η Άγκυρα στο μέλλον δεν θα βρίσκεται πίσω από τις αντιρωσικές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Ασία και με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τελικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πιστεύουν ότι το άνοιγμα του “Διαδρόμου Ζανγκέζουρ” θα είναι προς όφελός τους, αλλά μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής, και ενώ παίζεται αυτό το παιχνίδι, 3.000 χρόνια ζωής των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σβήνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments