Πέντε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θέλουν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Gigaplaces.com - Les plus grandes villes d'Europe centrale
Υπουργοί Εξωτερικών από πέντε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης συναντήθηκαν στη Βιέννη και επέμειναν ότι οι γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτές μέσω του ΟΑΣΕ για να διευκολυνθεί η επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ουγγαρίας συναντήθηκαν στη Βιέννη την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο της λεγόμενης συνάντησης “European Five” . central” προκειμένου να συζητήσουν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έναν από τους λίγους πανευρωπαϊκούς οργανισμούς του οποίου η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μέλος.
«Πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και τις πλατφόρμες που μπορεί να χρειαστούμε όταν έρθει η ώρα », δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, που διοργάνωσε την εκδήλωση, σε συνέντευξη Τύπου.
Ενώ τόνισε την άνευ όρων υποστήριξή του στην Ουκρανία, ο Σάλενμπεργκ είπε ότι ο ΟΑΣΕ είναι «η μόνη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για διάλογο και πιστεύω ότι θα παίξει και μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στο μέλλον».
Οι ομόλογοί του τόνισαν επίσης τη σημασία του ΟΑΣΕ, με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, να επιμένει κυρίως ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί».
Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει επικριθεί επανειλημμένα για τη σχετικά συμβιβαστική προσέγγισή της έναντι της Ρωσίας. Τον Απρίλιο, η χώρα, η οποία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, υπέγραψε μια νέα ενεργειακή συμφωνία με τη τελευταία για να διασφαλίσει τη συνέχιση των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.
Ο κ. Szijjártó θα επιστρέψει στη Ρωσία στα μέσα Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στη Russian Energy Week.
Αλλά η Αυστρία έχει επίσης επικριθεί για μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία.
Από τον Ιούλιο, η χώρα εισήγαγε περίπου το 66% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, από 79% πριν από τον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βιέννη, Martin Selmayr, έφτασε στο σημείο να περιγράψει το υψηλό επίπεδο των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία ως “χρήματα αίματος” , προς μεγάλη απογοήτευση της αυστριακής κυβέρνησης.
Η Αυστρία έχει επίσης επικριθεί έντονα επειδή επέτρεψε σε Ρώσους αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ να εισέλθουν στην Αυστρία προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του οργανισμού. Ωστόσο, ο κ. Schallenberg τόνισε ότι η ένταξη της Λευκορωσίας και της Ρωσίας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού.
Η Σλοβενία, η Τσεχοσλοβακία και η Σλοβακία τόνισαν επίσης την ανάγκη να σωθεί ο ΟΑΣΕ από την ασχετοσύνη.
Ο ΟΑΣΕ είναι «ο μόνος οργανισμός που έχει ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία» , δήλωσε η Τάνια Φαγιόν, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, ενώ ο Τσέχος ομόλογός της Γιαν Λίπαβσκι πρόσθεσε ότι είναι «ένας από τους πυλώνες της «ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» .
Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται επί του παρόντος υπό πίεση, με τη Ρωσία να εμποδίζει τον θεσμό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Λόγω του βέτο της Ρωσίας, δεν υπάρχει επίσης συμφωνία για το ποια χώρα θα προεδρεύσει του ιδρύματος το 2024 και οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του οργανισμού έχουν μπλοκαριστεί εδώ και μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας