Διεθνή

Politico: Οι ηγεσίες Γερουσίας και Κογκρέσου αντίθετες στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Politico: Οι ηγεσίες Γερουσίας και Κογκρέσου αντίθετες στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Time.com - Prime Minister Obama: Would the U.S. Be Better Served by a Parliament?

Επιμένουν πως η πώληση των F-16 στην Άγκυρα θα περάσει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι «σύμμαχοι» του Μπομπ Μενέντεζ σε Κογκρέσο και Γερουσία επιμένουν πως η πώληση των F-16 στην Άγκυρα θα περάσει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων τoυ Κογκρέσου, ο Μπομπ Μενέντεζ, ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και ο Γκρέγκορι Μικς αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων τoυ Κογκρέσου είναι αυτοί που έχουν αντιταχθεί στην πώληση των αεροσκαφών στην Άγκυρα, όπως αναφέρει το POLITICO.

«Προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον και (σ.σ. Ο Μενέντεζ) ήταν ένας από τους τέσσερις που εξακολουθούσαν κατά κάποιο τρόπο να επιμένουν, οπότε νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να εγκριθεί – αλλά η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων τoυ Κογκρέσου, Μάικλ Μακόλ. «Λέμε ότι δεν πρόκειται να το εξετάσουμε αν πρόκειται να παίξουν σκληρό παιχνίδι εναντίον της Σουηδίας».

Ο Μικς πάντως αναμένει πρώτα την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να συνεχίσει η Τουρκία να κατευνάζει τις εντάσεις με τους γείτονές της και να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων ρωσικών οικονομικών ροών.

«Έχω κάποια από τα ίδια ζητήματα που είχε και ο κ. Μενέντεζ. Όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για μένα», δήλωσε ο Mικς.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε έναν πραγματικό, ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που είναι εκεί ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε», σχολίασε.

Ο Ρις την Τετάρτη δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την αντίθεσή του για τα F-16, και αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση του Μενέντεζ ή τα συγκεκριμένα σχόλια του Ερντογάν, αλλά είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» με τον Τούρκο ηγέτη.

«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να το έχει λύσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τους είπα ευθέως ότι μέχρι να μπουν και η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, τα F-16 δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τελεία και παύλα. Οπότε το γνωρίζει αυτό», δήλωσε ο Ρις σε συνέντευξή του.

Υπάρχει επίσης μεγάλη αντίσταση στην πώληση των F-16 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές έστησαν πέρυσι εμπόδιο στην προσπάθεια του Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία στο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική, με επικεφαλής κυρίως τους Δημοκρατικούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments