DBRS: Δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Μετά από τους επενδυτικούς οίκους, όπως η UniCredit και η Capital Economics, καθώς και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος, στο 1,9% από 1,5% πριν, και κρατώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,5%, παρά το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών και των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει, και σε σχέση με το βασικό της σενάριο του Ιουνίου, υπάρχουν περισσότερες θετικές από αρνητικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2023. Η ανάπτυξη διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια αδυναμίας εμφανίστηκαν σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Γερμανία και Ιταλία) και στην Κίνα. Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν σχετικά ζοφερές, με τις μεγάλες οικονομίες να αναμένεται να αναπτυχθούν λιγότερο από 1%, και την ανεργία να εκτιμάται ότι θα σημειώσει σταδιακή αύξηση από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Οι μέσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα πάνω το τρέχον τρίμηνο, όπως επισημαίνει η DBRS. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023, με ανάπτυξη 1,4% να προβλέπεται για τον Καναδά. Η Ιαπωνία αναμένεται πλέον να σημειώσει ανάπτυξη 1,8%.
Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη ήταν πιο μεικτές. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να κάνουν λόγο για χαμηλό ρυθμό 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν αντίθετα, μειώθηκαν στο 0,8% και στο -0,3%. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχουν επιδεινωθεί ελαφρά στο 5,1%, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για την Ινδία παραμένει αμετάβλητη στο 6%. Οι προβλέψεις για πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν βελτιωθεί. Η Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 2,5% και 2,9%, από λιγότερο από 2% πριν από τρεις μήνες, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επίσης βελτιωθεί κοντά στο 2% η καθεμία.
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι περισσότερες προβλέψεις έχουν επίσης μειωθεί τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η DBRS. Αν και έχουμε δει κάποια αύξηση σε μεγάλες εταιρείες που ανακοινώνουν απολύσεις ή άλλες μειώσεις προσωπικού, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε αμείωτη σε αρκετούς βασικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, ταξίδια). Τα ποσοστά ανεργίας, αν και αρχίζουν να αυξάνονται, παραμένουν κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ΗΠΑ) η χαμηλή ανεργία αντικατοπτρίζει επίσης κάποιο βαθμό αυξημένης μη συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία.
Πάντως, όπως τονίζει ο οίκος, οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές, παρ’ όλο που οι προοπτικές για προσλήψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ειδικά στον Καναδά, ο γρήγορος ρυθμός μετανάστευσης έχει υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά έχει επίσης συμβάλει σε αυξημένες ανοδικές πιέσεις στην τιμή της στέγασης και των συναφών υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η DBRS αναμένει πως η ανεργία θα κινηθεί στο 11% φέτος και στο 10,8% το 2024.
Η DBRS αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ξανά στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Οι σφιχτές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, καθιστώντας δυσκολότερο για τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Επίσης, θα μπορούσαμε να δούμε μία σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως τα ταξίδια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές. Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών παλεύει με την πτώση του πραγματικού εισοδήματος και τις αυξανόμενες πληρωμές χρέους, όπως επισημαίνει ο οίκος.
Οι κίνδυνοι
Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων είναι πιθανές, όπως εκτιμά. Αν και οι δυτικές προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Ομοίως, ενδέχεται να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης δύσκολες, με δυνατότητα δημιουργίας πρόσθετων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας ή κλυδωνισμών στην παγκόσμια ζήτηση. Οι πτωχεύσεις τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, ιδιαίτερα σε μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντικά ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Επίσης, ο ακόμη αυξημένος πληθωρισμός μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να ανταποκριθούν σε κραδασμούς που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης είναι αυξημένοι, αν και οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της”, καταλήγει η DBRS.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας