Policy Briefs

Μεταναστευτικό: Σύμπλευση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Μεταναστευτικό: Σύμπλευση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ilriformista.it - Meloni-Macron, dalle gaffe diplomatiche al dialogo che fa infuriare Salvini: la sua Lega attacca la Germania

Σύμπτωση απόψεων από τις τρεις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης στην Ιταλία, ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Τετάρτη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Βερολίνο αναμένεται να υποστηρίξει την ιταλική γραμμή.

Ο Σολτς φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνησή του να δώσει το πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και να υποστηρίξει τη γραμμή της Ιταλίας σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Όσον αφορά τη Γαλλία, ο Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με την Μελόνι στη Ρώμη, μίλησε για ένα «κοινό όραμα» σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης.

«Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Μελόνι επέλεξε πραγματικά μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μήνυμα», ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο των Ηλυσίων, κάνοντας λόγο για μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών «που επιτρέπει μερικές φορές τις διαφωνίες, αλλά και τις συμφωνίες, όμως πάντα σε ένα πλαίσιο σεβασμού».

Ενόψει της συνόδου κορυφής EUMed9 των ηγετών των χωρών του Νότου της ΕΕ στη Μάλτα την Παρασκευή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ρώμη και το Παρίσι θα προωθήσουν μια κοινή θέση και «συγκεκριμένες προτάσεις» στα σχετικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, την καταπολέμηση των διακινητών και την ενίσχυση των «ελέγχων στη θάλασσα».

Ο έλεγχος των αιτούντων άσυλο είναι επίσης απαραίτητος στην περίπτωση των μαζικών αφίξεων, όπως συμφώνησαν και οι τρεις ηγέτες, με «ενίσχυση» των διαθέσιμων πόρων στα κέντρα πρώτης υποδοχής, ιδίως στο νησί Λαμπεντούζα (Σικελία), το οποίο συνεχώς κατακλύζεται από τον αυξημένο αριθμό των αφίξεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments