ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισχυρή Οικονομία με το βλέμμα στους πολίτες

Ισχυρή Οικονομία με το βλέμμα στους πολίτες
Γράφει στο pagenews.gr ο Όμηρος Τσάπαλος Εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Δημοσιονομική σταθερότητα, κοινωνική ευαισθησία και μεγάλες μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στους πολίτες. Σε αυτό το τρίπτυχο βασίζονται οι σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής με στόχο μία σύγχρονη και αποτελεσματική οικονομική και φορολογική πολιτική. Μία πολιτική που σέβεται και στηρίζει τους πολίτες, αντιμετωπίζει χρόνια αποστήματα όπως η φοροδιαφυγή και δίνει λύσεις σε προβλήματα του τώρα θέτοντας βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.  Οδηγός μας για φέτος και για το 2024 είναι το πλέγμα των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης υλοποιούνται στο ακέραιο.

Προχωράμε με ένα συνεκτικό σχέδιο πάνω σε 4 άξονες που αφορούν στις τράπεζες, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Τι κάνουμε; Για τους δύο τελευταίους άξονες, προωθούμε μία νέα δέσμη μέτρων στήριξης 1 δισ. ευρώ για φέτος και το 2024. Και υπενθυμίζω πώς έχουμε ήδη λάβει σχετικά μέτρα από τον Ιούλιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες και διπλασιάζουμε το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ύψους 375 εκατ. ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για συνολικούς πόρους που αγγίζουν σχεδόν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Έρχομαι στις τράπεζες. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και να μειώσουμε την ψαλίδα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Με νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνουμε σύντομα στη Βουλή επιτρέπουμε τη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα. Προχωρούμε μαζί με τις τράπεζες στην σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ και στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» και στηρίζουμε την υπηρεσία IRIS για μεταφορά χρημάτων χωρίς προμήθεια. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων στους servicers. Άμεσα φέρνουμε νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και προβλέψεις για την προστασία των δανειοληπτών. Η ομπρέλα προστασίας που ετοιμάζουμε αφορά τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες. Δεν θα αφήσουμε κανένα παραθυράκι σε εκείνους που θέλουν να παρουσιάζονται ως ευάλωτοι, στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, την ώρα που χιλιάδες πολίτες παρά τις δυσκολίες εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους για όλους και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινωνική μας πολιτική. Γραμμή αφετηρίας σε αυτό τον αγώνα είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα της προηγούμενης τετραετίας και σημαντικά εργαλεία οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και οι νέες τεχνολογίες. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 ολοκληρώνουμε τη διασύνδεση 450.000 ταμειακών μηχανών με POS, κάνουμε υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα συστήματα  ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους τους κλάδους της λιανικής αγοράς και ξεκινάμε πιλοτικά το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αλλά δε σταματάμε εκεί: Καταργούμε τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και αυξάνουμε το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, στο διπλάσιο της συναλλαγής.

Επιπλέον, βάζουμε ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  Χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας που βασίζονται σε αυτές για ένα επιπλέον εισόδημα, απαντάμε στα εύλογα παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, κάνουμε απλά, αλλά ουσιαστικά βήματα: Δημιουργούμε σχετικό ΚΑΔ για επιχειρήσεις και πολίτες και θέτουμε ως υποχρεωτική την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα με πάνω από τρία ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, κάνουμε υποχρεωτική την επιβολή ΦΠΑ, Τέλους Παρεπιδημούντων και τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Με αυτά και με πολλά ακόμα εργαλεία προχωράμε με μετρήσιμα αποτελέσματα μένοντας πιστοί στις προτεραιότητες της δημοσιονομικής μας πολιτικής για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος, περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και, τέλος, επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και στις επόμενες αξιολογήσεις.

Σε αυτή την διαδρομή με στόχο την ανατροπή κακώς εννοούμενων «κανονικοτήτων» και την σύγκρουση με συμφέροντα και νοοτροπίες που κρατούν τη χώρα πίσω, ασπίδα μας είναι ο σωστός σχεδιασμός και η αλήθεια: Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «δίνουμε μόνο αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε»! Παραμένουμε συνεπείς με όσα έχουμε πει και τα κάνουμε πράξη. Με σκληρή δουλειά και όραμα βρισκόμαστε κάθε μέρα ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments