Κόσμος

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων

Επιπλέον, φέτος συμπληρώνονται 3 χρόνια από την επίσημη εκκίνηση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, μια πρωτοβουλία της ίδιας οργάνωσης.

Με στόχο την ενημέρωση για τις σοβαρές επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων και την ενίσχυση της διεθνούς προσπάθειας για την μείωσή της κατά 50% έως το 2030 για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων απευθύνεται τόσο στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, όσο και τους δημόσιους φορείς ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, ενώ εκτιμάται ότι έχει αντίκτυπο στην κλιματική κρίση αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, λόγω της διαχείρισης αγαθών, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η οργάνωση «Μπορούμε» που είναι από τους πρώτους δρώντες στο συγκεκριμένο πεδίο στην Ελλάδα.

Επιπλέον, φέτος συμπληρώνονται 3 χρόνια από την επίσημη εκκίνηση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, μια πρωτοβουλία της ίδιας οργάνωσης.

«Η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους. Σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι έως και το πιάτο μας. Είμαστε όλοι μέρος της λύσης. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται συντονισμένη δράση κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας τροφίμων και συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών» υπογραμμίζει η οργάνωση «Μπορούμε».

Η Συμμαχία αριθμεί ήδη 79 συνεργαζόμενους φορείς και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ενημερώνει η οργάνωση «Μπορούμε», «σε εθνικό επίπεδο, η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων -στο πλαίσιο του Ν.4819/2021- για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα αποτελεί ένα πρώτο βήμα» ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν σε τακτική βάση στοιχεία για τα εθνικά επίπεδα σπατάλης τροφίμων, να λαμβάνουν μέτρα και να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους».

Αντίκτυπος της σπατάλης τροφίμων σε αριθμούς

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την οργάνωση «Μπορούμε», στην Ευρωπαϊκή Ένωση 58.5 εκατ. τόνοι τρόφιμα σπαταλώνται ετησίως κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας τροφίμων από την παραγωγή ως και την κατανάλωση. Πάνω από το ήμισυ (53%) της συνολικής σπατάλης συντελείται στα νοικοκυριά. Ακολουθούν η μεταποίηση (ποσοστό 20% επί του συνόλου), η πρωτογενής παραγωγή (11%), η εστίαση (9%), το λιανικό εμπόριο & άλλες μορφές διανομής (μερίδιο 7%) (Eurostat, 2022). Επιπλέον, σε 132 δις ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος σπατάλης τροφίμων (εμπορική αξία) στην Ε.Ε. και στα 9.3 δις ευρώ ανέρχεται το κόστος συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων. Τέλος, κατά 8-10% οι συνολικές εκπομπές θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο