Διεθνή

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «λουκέτο» στην κυβέρνηση

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «λουκέτο» στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: House Majority Leader Steve Scalise speaks at a news conference with other Republican House leaders and lawmakers following a GOP caucus meeting at the U.S. Capitol on Jan. 10, 2023. Chip Somodevilla

Νέες ψηφοφορίες αναμένονται σήμερα στη Γερουσία

Απερρίφθη το βράδυ της Παρασκευής από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον ηγέτη του ίδιου του κόμματός τους για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι από αύριο Κυριακή, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν εν μέρει.

Σε μία ψηφοφορία 232-198, η Βουλή απέρριψε ένα μέτρο που θα επέκτεινε τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης κατά 30 ημέρες και θα απέτρεπε ένα κλείσιμο.

Το αποτέλεσμα αυτό αφήνει τους Ρεπουμπλικάνους – οι οποίοι ελέγχουν το κοινοβούλιο με 221-212 – χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική για να αποτρέψουν ένα κυβερνητικό λουκέτο, το οποίο σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για παράταση της χρηματοδότησης μέχρι τις 12:01 π.μ. τοπική ώρα της Κυριακής θα κλείσουν τα εθνικά πάρκα, θα διαταράξει τους μισθούς έως και 4 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών εργαζομένων και θα περικόψει τα πάντα, από την οικονομική εποπτεία μέχρι την επιστημονική έρευνα.

Νέες ψηφοφορίες Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι είπε ότι η Βουλή μπορεί να εγκρίνει παράταση χρηματοδότησης χωρίς τις συντηρητικές πολιτικές που είχαν αποξενώσει τους Δημοκρατικούς. Αλλά αρνήθηκε να πει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η Βουλή αναμένεται να διεξαγάγει περισσότερες ψηφοφορίες το Σάββατο.

«Είναι αποτυχία μόνο αν τα παρατήσεις», είπε στους δημοσιογράφους.

Δεν ήταν σαφές εάν η Γερουσία θα ενεργούσε εγκαίρως.

Σύμφωνα με το Reuters, το κοινοβούλιο αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου να εγκρίνει ένα δικομματικό νομοσχέδιο για παράταση της χρηματοδότησης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, αλλά διαδικαστικά εμπόδια θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την τελική ψηφοφορία μέχρι την Τρίτη.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το κλείσιμο της κυβέρνησης θα «υπονόμευε» την οικονομική πρόοδο των ΗΠΑ με την αδράνεια των προγραμμάτων για μικρές επιχειρήσεις και παιδιά και θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές.

Το κλείσιμο θα ήταν το τέταρτο μέσα σε μια δεκαετία και μόλις τέσσερις μήνες μετά από μια παρόμοια αναταραχή, αναφορικά με την επέκταση του ορίου του χρέους που έφερε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η επαναλαμβανόμενη αστοχία έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Wall Street, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιεί για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικανικός εμφύλιος «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και μήνες και τώρα απειλεί με καταστροφικό κλείσιμο της κυβέρνησης», σχολίασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν απειλήσει ότι θα εκδιώξουν τον Μακάρθι από την προεδρία της Βουλής εάν περάσει κάποιο νομοσχέδιο με τη στήριξη των Δημοκρατικών. Αυτό όμως είναι αναπόφευκτο, αφού μετά τη Βουλή τα νομοσχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία (51-49). Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, μετριοπαθείς, εκφράζουν δυσαρέσκεια με τη στάση των συναδέλφων τους που εμποδίζουν συνεχώς τη διαδικασία να προχωρήσει. «Δεν γίνεται να βάζεις φωτιά, να καλείς την πυροσβεστική, να κλείνεις το νερό και μετά να κατηγορείς τους πυροσβέστες γιατί δεν την σβήνουν. Αυτό συμβαίνει τώρα», είπε ο Νταν Κρένσο στο πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments