Κόσμος

Μετανάστευση: Σε αναζήτηση νέων δρόμων οι διακινητές

Μετανάστευση: Σε αναζήτηση νέων δρόμων οι διακινητές

Πηγή Φωτογραφίας: MEPs Urge EU to Develop Sustainable Asylum & Migration Solutions - SchengenVisaInfo.com

Μεγάλη η εσωτερική πίεση για το μεταναστευτικό στην Τουρκία

Από το μαζικό κύμα αφίξεων στη Λαμπεντούζα και τις αυξημένες ροές στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου έως τους δρόμους της Στοκχόλμης όπου αναπτύσσεται ο στρατός για να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη βία συμμοριών, το μεταναστευτικό ζήτημα και οι δαιδαλώδεις πτυχές του -φύλαξη συνόρων, καταπολέμηση δικτύων διακινητών, διάσωση, υποδοχή, μετεγκατάσταση, παροχή ασύλου και ουσιαστική ενσωμάτωση- έχουν επανέλθει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο μαζί με την επιτακτική ανάγκη να σφυρηλατηθεί εν τέλει μία συνεκτική πολιτική διαχείρισης.

Για αυτό ακριβώς το μεταναστευτικό πρόβλημα που εντείνεται, λόγω του μεγάλου αριθμού απελπισμένων ανθρώπων που θέλουν να εισέλθουν από χερσαία και θαλάσια περάσματα στην Ευρώπη, μίλησαν ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. και ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων. Ζήτημα που όπως τόνισαν δεν θα σταματήσει να υφίσταται αλλά θα ενταθεί λόγω και της κλιματικής κρίσης.

Τα κυκλώματα αναζητούν νέους διόδους πέραν του Έβρου

«Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στα θαλάσσια σύνορα ενώ έχει μειωθεί αισθητά η πίεση, η την οποία δεχθήκαμε το καλοκαίρι, κυρίως στον Έβρο», δήλωσε ο κ. Χαρελάς. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Συνοριοφυλάκων, οι συνοριακές αρχές στη χώρα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα σε όλα τα σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Είναι βέβαιο ότι όσο περιορίζεται ο Έβρος, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η πίεση που θα δεχόμαστε από άλλα σημεία. Τα κυκλώματα δεν πρόκειται να αλλάξουν επάγγελμα. Θα προσπαθούν να βρουν άλλες διόδους, ακόμη και παρακάμπτοντας τη χώρα της Τουρκίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τα κυκλώματα των διακινητών διοργανώνουν ακόμη και αεροπορικά ταξίδια προς την κεντρική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι στα σύνορα στον Έβρο η μείωση των μεταναστευτικών ροών είναι εμφανής.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία μειώνει τις ροές, κλείνει δηλαδή τη στρόφιγγα από τη μεριά του Έβρου, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να ακυρώσουμε οποιονδήποτε σχεδιασμό. Έχουμε δει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η Τουρκία να αλλάζει μέσα σε μία νύχτα στρατηγική και πολιτική πάνω στο μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας ή εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Χαρέλας.

Μεγάλη η εσωτερική πίεση για το μεταναστευτικό στην Τουρκία

«Παρά όλες τις καλές προθέσεις, υπάρχει τόσο μεγάλη εσωτερική πίεση στην Τουρκία» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος επισημαίνοντας ότι προς το παρόν παρατείνεται το κλίμα ηρεμίας.

Ωστόσο, όπως εξήγησε οι χιλιάδες Σύροι και Κούρδοι, που βρίσκονται στο εσωτερικό της Τουρκίας θα κατευθυνθούν, ακόμη και αεροπορικώς σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχει θέμα γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που υπόσχεται η Τουρκία θα τα συνεχίσει. Μέσα σε ένα βράδυ μπορεί να αλλάξουν όλα. Ήδη έχουν αρχίσει τα πογκρόμ, ήδη έχουν αρχίσει οι διώξεις κατά των Σύριων» πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος. Και όπως είπε το ανησυχητικό είναι ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να τους δώσει χρήματα για να σταματήσουν αυτές οι ροές εάν οι Τούρκοι δεν αλλάξουν ριζικά στάση.

Αναζητείται συμβιβασμός μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών

Ως προς την εν εξελίξει διαπραγμάτευση επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον κανονισμό που αφορά στη διαχείριση κρίσεων δεν κατέστη εφικτή κατά το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Πέμπτης, αν και τόσο η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, όσο και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, εκφράζουν αισιοδοξία πως θα επέλθει τελικά συμφωνία εντός των ημερών σε συνεδρίαση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (Coreper).

Για τη συμφωνία απαιτείται ειδική πλειοψηφία, και εφόσον αυτή «κλειδώσει» θα ανοίξει και ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (την οποία το ίδιο έχει «παγώσει» ως μέσο πίεσης στους ηγέτες να καταλήξουν σε συναίνεση) επί του Συμφώνου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η σχετική συμφωνία στις Βρυξέλλες προσέκρουσε στη Ρώμη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από πλευράς κυβέρνησης Μελόνι για λύσεις άμεσα, και παρόλο που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αψήφησε τις ενστάσεις των Πρασίνων, εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, και έδωσε σήμα άρσης του γερμανικού βέτο για τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων ανάλογων με αυτήν του 2015, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν από τη Συρία και όχι μόνο.

Ήδη σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Γερμανία αφότου έκλεισε τις πύλες της σε μετανάστες από τη Λαμπεντούζα και αντιδρώντας παράλληλα στη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες από το Βερολίνο, η Ιταλία έθεσε αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες ζήτημα ΜΚΟ και πρόκρινε ρήτρα που θα επέτρεπε την παραβίαση των ελάχιστων προτύπων στα κέντρα κράτησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η άρση των γερμανικών αντιρρήσεων τυπικά θα σήμαινε ότι η συμφωνία έχει επαρκείς ψήφους για να εγκριθεί. Ωστόσο, κοινοτικοί διπλωμάτες επισήμαναν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως δίχως τη συμμετοχή της Ρώμης οποιαδήποτε ανάλογη συμφωνία είναι πολιτικά αδύνατη. «Η Ιταλία δεν είπε όχι […] απλά ζήτησε χρόνο» είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments