EDITOR'S PICK

Αλόννησος: Σε εφαρμογή νέο μοντέλο τουρισμού – Τι προβλέπει

Η τάση από εκατομμύρια ταξιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι μια συμπεριφορά που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Στο πλαίσιο του διεθνούς προβληματισμού για τις επιπτώσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των κλιματικών αλλαγών, δημιουργήθηκε στην Αλόννησο για πρώτη φορά ένα ανταποδοτικό πρότυπο, κατά το οποίο ο τουρισμός θα συμβάλλει απευθείας στη θωράκιση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση συγκεκριμένων ευαίσθητων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, από τα έσοδα του εισιτηρίου, του οποίου την εφαρμογή αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά την παραμονή στο Θαλάσσιο Πάρκο (Α Ζώνη), θα δημιουργούνται πρόσθετα και άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον μέσα από προκαθορισμένες χρήσεις και διαδικασίες. Από το εισιτήριο εξαιρούνται οι κάτοικοι του νησιού και οι ντόπιοι αλιείς με τα σκάφη τους, εκτός των εκδρομικών-τουριστικών.

Πρόσφατα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβαλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που είναι ο φορέας διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, του δήμου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα επέκτασης. Βάσει του συμφώνου, το 25% των εσόδων των εισιτηρίων θα «επιστρέφει» σε μια ευάλωτη ομάδα ντόπιων επαγγελματιών, στους αλιείς της Αλοννήσου, μέσω αγοράς και παράδοσης αλιευτικού εξοπλισμού στον τοπικό σύλλογο.

Επιπλέον, 25% των εσόδων θα «επιστρέφει» στον δήμο για περιβαλλοντικές δράσεις και το υπόλοιπο ποσό των εσόδων θα διατίθεται για ενέργειες εντός του Θαλάσσιου Πάρκου. «Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο με ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα σκάφη ή μέσα από θαλάσσιες εκδρομές, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα αειφόρο παράδεισο και ταυτόχρονα να συμβάλλουν έμπρακτα για πρώτη φορά με ένα συμβολικό ποσό στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και στην καθαριότητα και την προστασία του Θαλάσσιου Πάρκου που είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης και το “σπίτι” για ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως της φώκιας Μονάχους Μονάχους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Σημειώνεται πως η τάση από εκατομμύρια ταξιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά και να προσφέρουν ουσιαστικό καλό στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι μια ταξιδιωτική συμπεριφορά που κερδίζει διαρκώς νεο «έδαφος» παγκοσμίως και εντάσσεται στον μετασχηματικό τουρισμό. Αξίζει να αναφερθεί πως το εισιτήριο δεν επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό στο πάρκο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, τα σκάφη που επισκέφθηκαν το Θαλάσσιο Πάρκο μέσα στο 2023 αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 130% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, αύξηση στις προσεγγίσεις σκαφών στο Πατητήρι το λιμάνι του νησιού, διαπιστώνει για φέτος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου. «Προτεραιότητά μας είναι η Αλόννησος και το Θαλάσσιο Πάρκο, ειδικά σε μια εποχή που η αγωνία να προστατεύσουμε τους φυσικούς “θησαυρούς” μας είναι πλέον εθνική και παγκόσμια. Ήδη τα οφέλη από τα έσοδα του εισιτηρίου έχουν θετικό αποτύπωμα στο νησί μας», πρόσθεσε ο κ. Βαφίνης.

Συγκεκριμένα με πρόταση του δημάρχου, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την είσπραξη του εισιτηρίου ήδη χρηματοδότησε τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου για το έτος 2023 -2024 με το ποσό των 22.500 ευρώ για τη συμβολή του στη φύλαξη του Πάρκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο