Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το «κοκτέιλ» των ιώσεων του αναπνευστικού και κυρίως της γρίπης και του κοροναϊού.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, ενόψει της αντιγριπικής περιόδου και το εμβόλιο κατά της γρίπης. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορούμε να αρχίσουμε να το κάνουμε πρακτικά αλλά είναι νωρίς. «Τώρα έχουμε σποραδικά κρούσματα και δεν αναμένεται να έχουμε πολλά. Η ιδιαιτερότητα φέτος είναι πως υπάρχει και ένα καινούριο αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 65 ετών.
Πρέπει να γίνει συνταγογράφηση γιατί εάν το αφήσουμε ελεύθερο δεν θα υπάρχει για τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Κάτω των 65 υπάρχει το κανονικό αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγογράφηση. Για την γρίπη η καλύτερη περίοδος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι μέσα στον Οκτώβριο».
Ο Βασιλακόπουλος για το εμβόλιο κατά της γρίπης
Όπως αναφέρει ο οδηγός του Πολίτη, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/2024 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: – Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. – Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) – Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα – Χρόνια νεφροπάθεια – Χρόνιες παθήσεις ήπατος – Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα – Σύνδρομο Down Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα). Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης . Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών. Άστεγοι. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.