Γεωπολιτικά

Γιατί ο Ερντογάν στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν

Πώς η υποστήριξη από την Τουρκία αποτέλεσε σταθμό για την επιρροή στον νότιο Καύκασο και τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στην περιοχή. Ο πόλεμος έδωσε σημαντική ώθηση στην τουρκική πολιτική εξαγωγής όπλων.

Επρόκειτο για έναν “μπλίτσκριγκ” (Blitzkrieg) στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως τον περιγράφουν οι σχολιαστές, επειδή διήρκησε μόλις 24 ώρες με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, την οποία η Τουρκία στήριξε και πάλι. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προσπαθεί να αναλύσει τα στρατηγικά και άλλα οφέλη της Τουρκίας, που οδηγούν στη διεύρυνση της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Καυκάσου με επίκεντρο το Μπακού.

“Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας” γράφει. “Και οι δύο πλευρές περιγράφουν τη γλωσσική και πολιτιστική τους εγγύτητα με το σύνθημα ‘ένα έθνος, δύο κράτη`. Εδώ και μερικά χρόνια έχει προστεθεί και η στενή στρατιωτική συνεργασία. Το 2010 οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής αρωγής.

Η Άγκυρα εκπαιδεύει στρατιώτες

Η Τουρκία εκπαιδεύει στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και προμηθεύει τη χώρα με όπλα. Ο Ερντογάν δεν έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας δικής του στρατιωτικής βάσης στη χώρα. Στον πιο πρόσφατο πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020 δεν ήταν μόνο η τουρκική στρατιωτική ενίσχυση που βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να φτάσει στη νίκη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και τα τουρκικά ντρόουν.

Νωρίτερα οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, όπως ανακοίνωσαν αζερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν δεν επιτεύχθηκε τελική συμφωνία ανάμεσα στους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν στις συνομιλίες στην πόλη Γέβλαχ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των Αρμένιων.

σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη χώρα του να πάρει «τον δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Εξαγωγές όπλων από την Τουρκία

Ο πόλεμος έδωσε σημαντική ώθηση στην τουρκική πολιτική εξαγωγής όπλων (…) Η επιτυχημένη υποστήριξη από την Τουρκία τής επέτρεψε να εδραιώσει την δικής της επιρροή στον νότιο Καύκασο και να περιορίσει την ιρανική επιρροή στην περιοχή.

Η Άγκυρα μπόρεσε επίσης να δεσμεύσει πιο στενά τα άλλα τουρκικά κράτη και να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος των συμφερόντων τους. Έκτοτε η Τουρκία έδωσε στην εξωτερική της πολιτική ένα ισχυρότερο στρατιωτικό υπόβαθρο”.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DEUTSCHE WELLE

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο