Ο Ερντογάν, το ΡΚΚ και ο νέος γύρος έντασης στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: France24.com - Erdogan sworn in as he begins third term as Turkey's president
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα να αναλαμβάνει την ευθύνη για το σημερινό χτύπημα στην Άγκυρα και με τον Ερντογάν να στρέφεται με δριμύτητα εναντίον της Ευρώπης.
Το PKK αναλαμβάνει την ευθύνη
Πιο συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, η οποία έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF, το οποίο πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από αρκετές χώρες της Δύσης.
Ερντογάν από τη Βουλή: Οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν ποτέ τους σκοπούς τους
«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.
«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.
«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.
«Εάν η ΕΕ δεν διορθώσει τα λάθη της, ιδίως όσον αφορά στις βίζες, θα χάσει το δικαίωμα να περιμένει οτιδήποτε από την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και η ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μια δεύτερη για την ανάπτυξη του τουρκικού στρατού στο Ιράκ και τη Συρία. Η Άγκυρα έχει ζητήσει από τη Σουηδία να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των εξόριστων Κούρδων που συνδέονται με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για να επικυρώσει την ένταξή της.
Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, στοχεύουν τακτικά το PKK καθώς και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Και τις δύο η Τουρκία τις θεωρεί και τρομοκρατικές ομάδες.
Ο χρονισμός της βομβιστικής επίθεσης
Το χτύπημα του PKK έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτύχει ορισμένες σημαντικές προόδους στον ευρωπαϊκό και, συνολικότερα, στον δυτικό κόσμο.
Πιο αναλυτικά, οι δικαστικές περιπέτειες του Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απομακρύνουν από το προσκήνιο την κατεξοχήν “νέμεση” του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σε μια φάση κατά την οποία ακόμη εκκρεμεί το ζήτημα των μαχητικών F-16, τα οποία διακαώς επιθυμεί η Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της αμερικανικής Γερουσίας, ο Μπομπ Μενέντεζ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει προσωρινά την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία αντικαταστάθηκε από τον Μπεν Κάρντιν του Μέριλαντ, ενώ από τους 51 Δημοκρατικούς γερουσιαστές οι 27 ζητούν την παραίτησή του από την έδρα του, σε μια φάση κατά την οποία η προεκλογική περίοδος για την αναμέτρηση του 2024 έχει ήδη ανοίξει επί της ουσίας.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τον ευρωπαϊκό παράγοντα, σημειώνουμε ότι την αναθεώρηση της μεταξύ τους τελωνειακής σχέσης συζητούσαν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, μετά την εκ νέου “δέσμευση” της Άγκυρας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν την ενίσχυση των δεσμών με την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, μετά το πράσινο φως, έστω υπό όρους, που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ακόμη, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν χαιρετήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προσελκύει ξένους επενδυτές προκειμένου να τονώσει την προβληματική οικονομία της και να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής που έχει προκαλέσει εν μέρει ο αυξανόμενος πληθωρισμός.
Ωστόσο, οι δεσμοί της Άγκυρας με την ΕΕ καθίστανται εκ νέου τεταμένοι, μετά τα σημερινά γεγονότα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας