Nέα της αγοράς

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν 6,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο-Πού αποδίδονται οι απώλειες

Η επενδυτική βαθμίδα, όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, δεν αποτιμήθηκε πλήρως

Επαληθεύτηκε η παράδοση για τον ζημιάρη χρηματιστηριακά Σεπτέμβριο, καθώς από το 2016 μέχρι και φέτος έχει κλείσει θετικός μόνο το 2019 (+0,04%). Φέτος έκλεισε με πτώση 7,86%, που είναι δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το -8,5% το 2018.

Τα 6,1 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις 21 συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Επενδυτικά οι διαχειριστές κεφαλαίων αποτίμησαν τι δεν πήγε καλά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τι αποκλίνει από τις προσδοκίες και τι δεν έχει καμία πιθανότητα υλοποίησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η στάση τους είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο να μειώσουν τα «στοιχήματα» που δεν βγήκαν, παρά να αποκτήσουν νέα έκθεση.

Επενδυτική βαθμίδα Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν γεμάτος από τέτοια στοιχήματα, περισσότερα από ποτέ ίσως. Η επενδυτική βαθμίδα που απένειμε στη χώρα μας ο καναδικός οίκος DBRS, στις 8 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε καθημερινή αναφορά στους εμπλεκόμενους της αγοράς.

Η επενδυτική βαθμίδα, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, δεν αποτιμήθηκε πλήρως από το Χρηματιστήριο που έχασε έδαφος μετά το ισχυρό ράλι που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τις 25 Ιουλίου 2023 (1.345,95 μονάδες, υψηλό 111 μηνών-επίπεδα 2 Απριλίου 2014).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου συνέχισε να φυλλορροεί, υποχωρώντας σε κλείσιμο ακόμα και κάτω από τις 1.200 μονάδες. Στα ημερήσια διαγράμματα οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στα σημεία των υποτιμημένων ζωνών, ενώ οι εβδομαδιαίες και μηνιαίες τιμές τους έχουν εμφανίσει σοβαρή αποκλιμάκωση από τις ακραίες υπερτιμήσεις που είχαν παρατηρηθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων για αντιστροφή της εικόνας, αφού κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Παράλληλα τον Σεπτέμβριο έτρεξε ο κύριος όγκος σε πλήθος δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δισ. ευρώ για τις 110 εταιρείες (70%) που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής.

Ικανοποιητική απόδοση Ειδικά στο θέμα των κερδών των εισηγμένων η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική, αφού τα φετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.

Στα άλλα επιμέρους στοιχεία ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 3%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 9,4%, με σημαντική ωστόσο αρνητική επίδραση από τον κλάδο διύλισης (+12% χωρίς ΕΛΠΕ και Μotor Oil).

Σε επίπεδο 9μήνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 41,15% από τις 31/12/2022 και η κεφαλαιοποίηση είναι αυξημένη κατά 16,408 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο