«Άλλη μια πυριτιδαποθήκη στην Ευρώπη»: Η Σερβία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με το Κόσοβο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Αναλυτικότερα, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα στρατεύματα. Σε δήλωσή του στους Financial Times, είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική, προσθέτοντας: «Η Σερβία δεν θέλει πόλεμο».
Η Σερβία απέσυρε μέρος των στρατευμάτων της που είχε συγκρεντρώσει στα σύνορα με το Κόσοβο, μετά την «κίτρινη κάρτα» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναλυτικότερα, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα στρατεύματα. Σε δήλωσή του στους Financial Times, είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική, προσθέτοντας: «Η Σερβία δεν θέλει πόλεμο».
Στο μεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κοσόβου επιβεβαίωσε τη μερική αποχώρηση των σερβικών δυνάεμων το Σάββατο, με την απομάκρυνση στρατευμάτων και εξοπλισμού που είχαν μετακινηθεί σε θέσεις γύρω από τα σύνορα τις τελευταίες πέντε ημέρες, αφήνοντας πίσω τη σημαντική δύναμη που εδρεύει μόνιμα στην περιοχή σύμφωνα με την naftemporiki.gr
Η αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων ήρθε μετά από αυστηρή έκκληση προς τον Βούτσιτς από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και την απόφαση για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης που διατηρεί το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (Kfor), με εκατοντάδες βρετανικά στρατεύματα. Οι ΗΠΑ είχαν κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου» συσσώρευση σερβικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων στα σύνορα με το Κόσοβο.
Κατά την επικοινωνία του με τον Σέρβο πρόεδρο, ο Μπλίνκεν ζήτησε «άμεση αποκλιμάκωση» και επιστροφή στην προηγούμενη συμφωνία του για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι εάν δεν συμμορφωθεί η Σερβία, θα μπορούσαν να υπάρξουν τιμωρητικά μέτρα κατά της χώρας. «Είπα ότι είσαι υπερδύναμη και μπορείς να κάνεις ή να λες ό,τι θέλεις, αλλά είμαι εντελώς αντίθετος. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακό», είπε ο Σέρβος πρόεδρος στο πρακτορείο Tanjug.
Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Αντρέας Μικαέλις, έκανε λόγο για «άλλη μια πυριτιδαποθήκη στην Ευρώπη» και έναν κίνδυνο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ήρθαν στο τέλος μιας εβδομάδας που ανέβηκε, ξανά, σημαντικά η ένταση στην περιοχή. Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ομάδας ενόπλων έξω από το χωριό Μπάνισκο, που κατέληξε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων (ενός αστυνομικού και τριών μελών της ένοπλης ομάδας).
Τι φοβάται η Πρίστινα
Στην επίθεση εμπλέκονται 30 ένοπλοι. Τρεις εξ΄αυτών σκοτώθηκαν και συνολικά οκτώ συνελήφθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ωστόσο, αργότερα αφέθηκαν ελύθεροι οι τέσσερις από τους οκτώ Σέρβους του Κοσόβου που είχαν συλληφθεί για την επίθεση και τη δολοφονία του αστυνομικού, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δεν είναι σαφές τι συνέβη με την υπόλοιπη ομάδα.
Από την αρχή το Κόσοβο κατηγόρησε τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από την παραστρατιωτική ομάδα που έστησε ενέδρα σε περιπολία της αστυνομίας, διέφυγε και ταμπουρώθηκε σε μοναστήρι όπου έπειτα συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του την Κυριακή.
Η Πρίστινα εξέφρασε την ανησυχία της ότι η επίθεση είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για το Βελιγράδι προκειμένου να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Για να αποδείξει μάλιστα τους ισχυρισμούς της δημοσίευσε σειρά στοιχείων για να αποδείξει τον ισχυρισμό της, όπως για παράδειγμα τα σύγχρονα όπλα σερβικής κατασκευής που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής.
Ένα άλλο στοιχείο ήταν βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβέσλα στο οποίο, όπως είπε, αποδεικνύεται, ότι ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Srpska Lista στο Κόσοβο, είναι μεταξύ των ενόπλων.
Το κόμμα Srpska Lista υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και κυριαρχεί στους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.
Ποιος είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε την επίθεση
Από την πλευρά του το Βελιγράδι αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του σερβικού κράτους. Ωστόσο, στην πορεία ο Ραντόιτσιτς δήλωσε ότι αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για τη επίθεση του Σαββατοκύριακου που πυροδότησε τις εντάσεις στην περιοχή.
Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, την οποία έκανε ο νόμιμος εκπρόσωπός του Γκόραν Πετόνιγιεβιτς, ο Ραντόιτσιτς είπε ότι οργάνωσε μόνος του μια επιχείρηση «άμυνας» κατά των αρχών του Κοσόβου και εν αγνοία του κόμματός του και των σερβικών αρχών στο Βελιγράδι.
«Πληροφορώ όλους τους διώκτες του σερβικού λαού, από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι μέχρι τους πολλούς ξένους βοηθούς του, ότι έκανα προσωπικά όλες τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του λαού μας από τους κατακτητές και αυτή μου η πράξη δεν είχε άλλη χαρακτήρα ή πρόθεση και δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη πολιτική μου δέσμευση», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει την πηγή των σύγχρονων όπλων που έφεραν οι Σέρβοι παραστρατιωτικοί ούτε τον λόγο για τον οποίο βρισκόταν στην περιοχή η ένοπλη ομάδα.
Στην δήλωσή του δεν ανέφερε επίσης τι οδήγησε στους πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού. Είπε μόνο ότι «ο θάνατος του αστυνομικού συνέβη κατά λάθος, μετά τον οποίο άρχισε άγρια επίθεση και από τις δύο πλευρές».
Πάντως παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματός του και υποστήριξε ότι είναι «έτοιμος» να ανακριθεί από τους Σέρβους εισαγγελείς για το περιστατικό. Ήδη ο πρόεδρος της Σερβίας έχει δηλώσει στα ΜΜΕ ότι υπάρχουν «ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο Ραντόιτσιτς». Ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ραντόιτσιτς βρίσκεται στη Σερβία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας