Διεθνή

ΜΚΟ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην Αίγυπτο

ΜΚΟ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: Amnesty International activists perform a flash mob on July 13, 2016, in Rome's Pantheon square to remember late Italian student Giulio Regeni and other victims following their last report. The badly mutilated body of Regeni, a 28-year-old Cambridge University PhD student, was found out on February 4, 2016 in Cairo. Italian media and diplomats say he was killed by the security services but Egypt denies the claims. (Photo by VINCENZO PINTO / AFP)

Αιγύπτιοι αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν πως υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές ήδη από τα χρόνια της προεδρίας του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία το 1952.

Έξι διεθνείς και αιγυπτιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σήμερα τον ΟΗΕ να εξετάσει «τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων» στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η συμμαχία των ΜΚΟ, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Redress και η αιγυπτιακή EIPR, καταγγέλλει σε έκθεση που δημοσιοποιεί την «μαζική και συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές» που, κατ’ αυτή, «αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δυνάμει του διεθνούς δικαίου». Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων (CAT) του ΟΗΕ.

Η CAT αναμένεται να εξετάσει τη 14η και τη 15η Νοεμβρίου την τήρηση από πλευράς Αιγύπτου της διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Το Κάιρο διαψεύδει πάγια τις καταγγελίες για βασανιστήρια ανθρώπων υπό κράτηση.

Στην έκθεσή τους, οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία και στέρηση ιατρικής φροντίδας και οικογενειακών επισκέψεων».

Καταγγέλλουν επίσης πως τα βασανιστήρια αποτελούν μέρος «πολιτικής της Αιγύπτου» που επιτρέπουν «νόμοι εξαίρεσης, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και η ατιμωρησία» που θεωρείται εγγυημένη για τους μηχανισμούς ασφαλείας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη τη «βάρβαρη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα, η οποία μετρά χιλιάδες κρατούμενους για λόγους φρονημάτων και στην οποία η αντιπολίτευση βρέθηκε αντιμέτωπη με διωγμό τα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Διαπιστώνουν «αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της στοχοποίησης και των βασανισμών ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και μειονοτήτων όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».

Αιγύπτιοι αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν πως υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές ήδη από τα χρόνια της προεδρίας του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία το 1952.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον πάγωσε μικρό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί στην Αίγυπτο, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, μόλις 85 εκατ. δολάρια έχουν δεσμευτεί.

Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας υποσχέθηκε προχθές Σάββατο πως θα εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο, αφού ο προκάτοχός του αντιμετωπίζει δίωξη κατηγορούμενος πως ευνόησε το Κάιρο να εξασφαλίζει βοήθεια και πωλήσεις όπλων.

Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο χορήγησε αμνηστία ή απελευθέρωσε κάπου χίλιους φυλακισμένους, στο πλαίσιο, σύμφωνα με παρατηρητές, προσπαθειών να καλλωπιστεί η εικόνα του κ. Σίσι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντιτείνουν πως την ίδια περίοδο συνελήφθησαν τριπλάσιοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments