Nέα της αγοράς

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει έλλειμμα 21 δισ. δολ. το 2024

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει έλλειμμα 21 δισ. δολ. το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Το υπουργείο Οικονομικών του βασιλείου ανέφερε σε προσωρινή έκθεση του προϋπολογισμού το Σάββατο ότι βλέπει έλλειμμα 79 δισεκατομμυρίων ριάλ (21 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το επόμενο έτος, ή 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. 

Η Σαουδική Αραβία αναμένει να εμφανίσει έναν πιο αδύναμο προϋπολογισμό το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου μέσω περικοπών στην παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία αναμένει να εμφανίσει έναν πιο αδύναμο προϋπολογισμό το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου μέσω περικοπών στην παραγωγή.

Το υπουργείο Οικονομικών του βασιλείου ανέφερε σε προσωρινή έκθεση του προϋπολογισμού το Σάββατο ότι βλέπει έλλειμμα 79 δισεκατομμυρίων ριάλ (21 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το επόμενο έτος, ή 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι δαπάνες το 2024 προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,25 τρισεκατομμύρια ριάλ με έσοδα 1,17 τρισεκατομμύρια ριάλ, ανέφερε το υπουργείο. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,4%.

Η οικονομία του 1,1 τρισ. δολαρίων θα συρρικνωθεί πιθανότατα φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, κυρίως λόγω των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου που θέσπισε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για να ανεβάσει τις τιμές. Αυτές περιόρισαν τις παγκόσμιες αγορές αργού σε μια περίοδο ρεκόρ ζήτησης και βοήθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να σκαρφαλώσουν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών θα δώσει στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο περισσότερο χώρο για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών -μεγάλο μέρος των οποίων αφορά τεράστια έργα που προορίζονται για τη διαφοροποίηση της οικονομίας- και να διατηρήσει τον μη πετρελαϊκό τομέα σε λειτουργία.

Παρά την προσπάθεια διαφοροποίησης του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, το πετρέλαιο και τα πετροχημικά εξακολουθούν να είναι κρίσιμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% των εξαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με την προκαταρτική έκθεση, το χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρας θα αυξηθεί, παραμένοντας παράλληλα βιώσιμο.

Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το βασίλειο ήταν ένας από τους πιο ενεργούς εκδότες ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments