Τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες αφενός στηρίζουν το εισόδημα, αφετέρου αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, ανέπτυξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel». Ενώ με αφορμή την εκλογή Κασσελάκη, παρατήρησε: «Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε περισσότερο πρόσωπο και λιγότερο πολιτική».
Στα θέματα καθημερινότητας εν πρώτοις, είπε ότι «ενώ τα οικονομικά της χώρας πηγαίνουν καλύτερα, αυτό δεν το εισπράττει πλήρως ο πολίτης. Έχουμε επενδυτική βαθμίδα, έχουμε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές πηγαίνουμε καλά, όμως επειδή η καθημερινή παράσταση είναι διαφορετική λόγω της ακρίβειας, εμείς προσπαθούμε – και αυτό φαίνεται και στον προϋπολογισμό – με μια συγκεκριμένη στρατηγική να στηρίξουμε το εισόδημα. Γι’ αυτό θα έχουμε από 1ης Ιανουαρίου αυξήσεις στο Δημόσιο και τις συντάξεις, και στον ιδιωτικό τομέα με τις τριετίες και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο». Για τη συνέχιση ενίσχυσης των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, σημείωσε δε, πως «εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους».
Όσον αφορά αυτή καθαυτή την ακρίβεια, υπογράμμισε το αισιόδοξο (στοιχείο), που είναι ότι «βλέπουμε μια αποκλιμάκωση. Στην Ευρωζώνη έχουμε 4,5% πληθωρισμό, στη χώρα έχουμε 2,3% -ο δομικός πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει υψηλός. Ελπίζουμε ότι το διεθνές υψηλό επίπεδο τιμών σιγά σιγά υποχωρεί και αυτό θα βρει εφαρμογή και στη χώρα μας. Και με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης τίθεται το ρυθμιστικό και το εποπτικό πλαίσιο του κράτους σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως η μόνιμη μείωση 5% σε συγκεκριμένα προϊόντα, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν τα φθηνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα».
Για τους πλημμυροπαθείς, «η δική μας μέριμνα από την πρώτη στιγμή ήταν να στηρίξουμε τους κατοίκους και στα θέματα πρώτης ανάγκης», επεσήμανε εξειδικεύοντας αμέσως μετά: «Ήδη έχουν εκταμιευθεί 37 εκατ. σε 7.000 δικαιούχους για την οικοσκευή, προχωρούν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και τέλος Οκτωβρίου υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τις πρώτες αποζημιώσεις στους αγρότες μας».
Και, για την επόμενη ημέρα, «προφανώς η ανασυγκρότηση της περιοχής είναι στοίχημα και μια μεγάλη υπόθεση που θέλει σοβαρό σχεδιασμό και μελέτη». Για το λόγο αυτό, προσέθεσε, πέραν των παρεμβάσεων σε θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση δημιουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες. «Σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται σε έξι μήνες», ξεκαθάρισε ακόμη -και «τέτοια έργα χρειάζεται η περιοχή» και θα γίνουν από την κεντρική κυβέρνηση.
Στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διαβεβαίωσε ότι «είμαστε προσηλωμένοι στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αυτή είναι, άλλωστε, και η εντολή που λάβαμε στις εκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διαχειριζόμαστε το απροσδόκητο που πλέον δεν είναι και απροσδόκητο. Έχει προσλάβει χαρακτήρα κανονικότητας και, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής θα παρουσιασθεί το επόμενο διάστημα μια στρατηγική για την προσαρμογή ολόκληρης της χώρας σε αυτό το νέο περιβάλλον». Εξ άλλου, «μέσα στο χρόνο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη συνένωσης όλου του επιστημονικού κόσμου της χώρας στον κοινό σκοπό.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της δημόσιας υγείας, επεσήμανε ότι τα Υπουργικά Συμβούλια από τις εκλογές και μετά, είχαν σταθερά στον πυρήνα τους θέματα που είχαν να κάνουν με το χώρο της υγείας, όπως αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού, με αυξήσεις 10% μεσοσταθμικά στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων. Έπεται το επόμενο διάστημα η δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού, η αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη. Στο τέλος του έτους – αρχές του 2024 θα έχουμε ένα νέο πλαίσιο, προανήγγειλε συμπεραίνοντας πως «είναι μια μεταρρύθμιση εν κινήσει».
Στα θέματα της αστυνόμευσης, «η εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων και ως προς την αστυνόμευση αλλά και ως προς τη λογοδοσία της Αστυνομίας είναι πάρα πολύ σημαντική», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης και παρέπεμψε στη χρήση καμερών για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και την πάταξη της εγκληματικότητας. Ταυτοχρόνως, «προχωράει ο διαγωνισμός με τις κάμερες στους αστυνομικούς, ώστε να υπάρχει μια λογοδοσία – και αυτό πηγαίνει μαζί με την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών – ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένα όποια περιστατικά αυθαίρετης βίας και αυθαιρεσίας».
Για το ΟΑΚΑ, σημείωσε με έμφαση ότι «με την ασφάλεια δεν παίζουμε, ούτε των αθλητών ούτε του κοινού». Στο ιστορικό της υπόθεσης, «με βάση τη μελέτη που λάβαμε πριν λίγες ημέρες, έπρεπε να κλείσει, προκειμένου να δούμε τα θέματα στατικότητας. Η παλαιότερη μελέτη αφορούσε τα θέματα συντήρησης». Από εδώ και πέρα, «ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το ΤΕΕ, θα κάνει την επαναληπτική μελέτη, θα επιβεβαιώσει ή δεν θα επιβεβαιώσει όσα αναφέρονται και μετά θα γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου το ΟΑΚΑ να λειτουργήσει με ασφάλεια».
Η συνέντευξη έκλεισε με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Όλοι αντιμετωπίζουμε θετικά τη συμμετοχή (στην πολιτική) νέων ανθρώπων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του Θ. Κοντογεώργη, που συμπλήρωσε όμως: «Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε περισσότερο πρόσωπο και λιγότερο πολιτική, γιατί για την πολιτική δεν έχουμε ακούσει πολλά πράγματα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα έρθει και αυτή η ώρα σύντομα […] και πάνω σε αυτό θα κριθεί και ο κ. Κασσελάκης», κατέληξε.