Διεθνή

ΗΠΑ: Ακέφαλη η Βουλή των Αντιπροσώπων – Νέα σοβαρή κρίση

ΗΠΑ: Ακέφαλη η Βουλή των Αντιπροσώπων – Νέα σοβαρή κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com - How does the U.S. House of Representatives decide on a speaker?

Σε νέα κρίση βυθίζεται το πολιτικό στερέωμα των ΗΠΑ.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.  

Με 216 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων  αποφάσισε την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Κέβιν Μακάρθι από την προεδρία του σώματος, μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία που άφησε την αίθουσα χωρίς αρχηγό και την βύθισε στο χάος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξακολουθεί να διαθέτει ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών (221-212). 

Τα δύο κόμματα θα πραγματοποιήσουν τώρα συνεδριάσεις για να επιλέξουν τους υποψήφιους. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Κέβιν ΜακΚάρθι θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω την ιδιότητα του, κάτι που φαίνεται απίθανο, δεδομένου ότι οκτώ βουλευτές του κόμματος του ψήφισαν για την καθαίρεση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακάρθι για να εξασφαλίσει τις ψήφους των σκληροπυρηνικών συναδέλφων του προκειμένου να γίνει πρόεδρος της Βουλής, αποδέχθηκε τροπολογία, η οποία κατέστησε ευκολότερη την παύση του από το αξίωμα του προέδρου.

Η διαδικασία, πολύ σπάνια στην αμερικανική κοινοβουλευτική ιστορία, ήρθε μετά την υιοθέτηση το Σάββατο από το Κογκρέσο, προσωρινού προϋπολογισμού που απέτρεψε την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Η συμφωνία φαίνεται να μην άφησε καμία πλευρά ικανοποιημένη με τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία η έγκριση επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών η παραπάνω συμφωνία προκάλεσε τριγμούς. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ματ Γκετς τέθηκε θέμα ηγεσίας με αφορμή τον ελιγμό του Μακάρθι που βασίστηκε στις ψήφους των Δημοκρατικών για να μην σταματήσει η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο Γκετς κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι σύναψε «μυστική συμφωνία» με τον Μπάιντεν σχετικά με ένα πιθανό πακέτο για την Ουκρανία, εν μέσω των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments