Προσφέρθηκε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας – Τώρα αντιμετωπίζει 115 χρόνια στη φυλακή
Πηγή Φωτογραφίας: people.com, Πριν μερικά χρόνια ο Sam Bankman-Fried βρισκόταν στις Μπαχάμες και συζητούσε με τον πρωθυπουργό της χώρας να αποπληρώσει ολόκληρο το εθνικό χρέος.
Πριν μερικά χρόνια ο Sam Bankman-Fried βρισκόταν στις Μπαχάμες και συζητούσε με τον πρωθυπουργό της χώρας να αποπληρώσει ολόκληρο το εθνικό χρέος. Τώρα, ο ιδρυτής του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που θεωρείτο παιδί-θαύμα της αναδυόμενης αυτής αγοράς, βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδοχικές ποινές έως 115 ετών στη φυλακή για επτά βαρύτατες κατηγορίες.
Σήμερα όχι μόνο ξεκινά η πολύκροτη δίκη του, αλλά και δημοσιεύεται η βιογραφία του από τον Michael Lewis, τον συγγραφέα του «The Big Short», ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με τον Bankman-Fried τουλάχιστον 100 φορές σε βάθος δύο ετών. Αποτυπώνοντας τη ραγδαία άνοδο και πτώση του «βασιλιά» των cryptos, ο Lewis παρουσιάζει και τη σχέση του με τις Μπαχάμες, όπου αρχικά διατηρούσε μια πολυτελή βίλα και έκανε ξέφρενη ζωή, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στη φυλακή υπό άθλιες συνθήκες κράτησης.
Η αρχή έγινε το 2021, όταν τα κεντρικά γραφεία του FTX μεταφέρθηκαν από το Χονγκ Κονγκ στις Μπαχάμες, εν μέρει διότι η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε να «σφίγγει τα λουριά» στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο ίδιος ο Bankman-Fried θεωρούσε τη χώρα ελκυστικό προορισμό, διότι είχε εφαρμόσει ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν συνολικά τη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Τότε όμως, η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, είχε «λυγίσει» υπό το βάρος της πανδημίας, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία μεταφοράς της FTX.
Προκειμένου να πείσει ευκολότερα τους περίπου 40 εργαζομένους του να μετεγκατασταθούν στις Μπαχάμες, αλλά και για να διευκολύνει τη μεταφορά της εταιρείας του, ο Bankman-Fried άρχισε να εξετάζει την αποπληρωμή του κρατικού χρέους από την τσέπη του, ώστε η χώρα να μπορέσει να φτιάξει ευκολότερα δρόμους και να χτίσει σχολεία. Τότε, το χρέος ανερχόταν περίπου στο 103% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 11,6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη βιογραφία, η ιδέα αυτή συζητήθηκε και σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Philip Davis. Μάλιστα, το πρώτο άτομο που ήθελε να συναντήσει ο Davis μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν ο Bankman-Fried.
Λόγω της «έκρηξης» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η περιουσία του Bankman-Fried είχε διογκωθεί το 2021, με αποτέλεσμα σε ηλικία μόλις 29 ετών να έχει κατακτήσει μία θέση στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η περιουσία του άγγιζε τα 22,5 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να επενδύσει -μόνο στις Μπαχάμες- 256,3 εκατ. δολάρια σε ακίνητα και μέσω της FTX να δανείσει 28,4 εκατ. δολάρια σε μία εταιρεία αεροσκαφών ώστε να χρηματοδοτήσει την αγορά δύο ιδιωτικών τζετ.
Η μεγαλύτερη δίκη στα cryptos
Σήμερα, ο Bankman-Fried βρίσκεται αντιμέτωπος με επτά κατηγορίες: συνωμοσία για ηλεκτρονική απάτη σε πελάτες και τράπεζες, ηλεκτρονική απάτη σε πελάτες και τράπεζες, συνωμοσία για απάτη σε εμπορεύματα, πλαστογράφηση τίτλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι διαδοχικές ποινές για αυτές τις κατηγορίες ανέρχονται σε 115 χρόνια στη φυλακή. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος είναι πιθανότερο να επιβληθούν συντρέχουσες ποινές, αλλά το γεγονός ότι το σύνολο ξεπερνά τα 100 χρόνια καταδεικνύει τη βαρύτητα των κατηγοριών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένης της φύσης των κατηγοριών, είναι πιθανό να επιβληθεί πολύ μεγάλη ποινή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Bankman-Fried άντλησε τουλάχιστον 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση των σχέσεων ανάμεσα στην FTX και την εταιρεία trading Alameda Research, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει, στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου εξαπάτησης επενδυτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας