Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν την «υπό κατάρρευση ηγεμονία τους» στον κόσμο και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο πολύ η Δύση έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι σε ένα διεθνές σύστημα όπου βασιλεύει η αυθαιρεσία … ο καθένας μπορεί να δεχθεί επίθεση απλώς και μόνο για τον λόγο ότι αυτή ή εκείνη η χώρα δεν ήταν αρεστή στον ηγεμόνα, ο οποίος έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου και, θα πρόσθετα, την αίσθηση της πραγματικότητας. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συνομιλητές μας στη Δύση έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας.
Η προσκόλληση στις προσεγγίσεις των μπλοκ, η επιθυμία να οδηγηθεί ο κόσμος σε μια κατάσταση διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ “εμείς” και “αυτοί” είναι μια φαύλη κληρονομιά του 20ού αιώνα. Είναι προϊόν της δυτικής πολιτικής κουλτούρας. Η Δύση χρειάζεται πάντα έναν εχθρό», σχολίασε.
«Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον λεγόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Αντιθέτως – προσπαθούμε να τον τελειώσουμε», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση του think tank «Valdai Discussion Club» στο Σότσι.
«Όλη την ώρα ακούμε “Πρέπει”, “Πρέπει”, “Σας προειδοποιούμε σοβαρά”. Ποιοι είστε εσείς τέλος πάντων; Ποιο δικαίωμα έχετε να προειδοποιείτε κάποιον; Ίσως είναι καιρός να απαλλαγείτε εσείς οι ίδιοι από την αλαζονεία σας, να σταματήσετε να συμπεριφέρεστε έτσι απέναντι στον κόσμο».
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία βλέπει όλους τους πολιτισμούς ως ίσους και είναι έτοιμη για «εποικοδομητική συνεργασία», ενώ η Δύση, έχοντας ξεχάσει την έννοια του συμβιβασμού, βλέπει κάθε χώρα που της αντιτίθεται ως εχθρό και ανέφερε ως παραδείγματα την Κίνα, την Ινδία και τις αραβικές χώρες.
«Η Δύση προκάλεσε τον πόλεμο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας “ηγεμόνας” που θεωρεί πως είναι ο μοναδικός κριτής της αλήθειας στον πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν είπε ότι οι ηγέτες της Δύσης είχαν χάσει «την αίσθηση της πραγματικότητας» εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε ως «αποικιοκρατική σκέψη» της Ουάσινγκτον, ενώ αμφισβήτησε ποιο δικαίωμα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν «μάθημα» σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.